Představení knihy "Velká Bíteš (pošta a pohlednice)"

18.12.2012

DSC 6583V sobotní večer 15. prosince byla veřejnosti představena nová kniha „Velká Bíteš (pošta a pohlednice)". Na jejím přiblížení se podílel úvodní písní „Poštovský panáček" Bítešan-ženy, mluveným slovem Mgr. Martin Štindl, Ph.D. a kramářskou písní Ing. arch. Vlastimil Kunčík. S laskavým svolením účinkujících připojujeme jejich slova a obrazy. Dodejme, že knihu lze zakoupit v Informačním centru a Cukrárně u Zdubů na Masarykově náměstí ve Velké Bíteši.

 

Proslov Mgr. Martina Štindla, Ph.D.

Milé dámy, vážení pánové, přátelé pěkných knih a cukrárny u Zdubů!

Poštovský panáček právě dorazil, nastává zřejmě ten nejlepší čas podívat se, jaké psaní nám dneska dovezl.

Jde o balíček vpravdě úhledný s nadpisem „Velká Bíteš". Doručen je tedy nepochybně správně, ale dříve než ho společně otevřeme s ohledem na zásadu listovního tajemství se trochu pochybovačně zeptám: Komu je vlastně určen? Nebojte se, dnes nebudeme vyvolávat a zdánlivě nepříjemnou otázku zodpovím sám. A zodpovím ji pomocí titulu, který v minulosti zásilky určené do měst obvykle provázel. Tedy stejně jako dříve budu i dnes náš balíček považovat za určený tzv. „moudrým a opatrným". Tedy nejen nám, kteří jsme se s jistou dávkou opatrné odvahy sešli k jeho slavnostnímu otvírání, ale především těm, kteří ještě stále za jediný zdroj informací nepovažují internet a své poučení a potěšení hledají v klasické knize.

Kdo je pod poctivě vypravenou zásilkou podepsán? Především je to trojice přátel, kolegů a autorů skrývající za monogramem tří „J". Tedy filatelista a fanda poštovní historie, pan Josef Havelka, dlouholetý sběratel historických pohlednic neboli filokartista, pan Jiří Pavlík, a v neposlední řadě amatérský historik a znalec bítešské historie, pan Jan Zduba. V naší souvislosti pak rozhodně stojí za zmínku skutečnost, že jmenovaní pánové svou zásilku nevypravili v rámci obvyklých pracovních povinností, ale hřbetech svých zájmových koníčků, jejichž síla si v ničem nezadá s tahem profesionálních poštovských koní.

Autory balíčku prozradila písmena „J", jeho obsah lze symbolicky shrnout pod tři „P". A to nejen proto, že je pozoruhodně povedený, ale také proto, že jej lze charakterizovat trojicí slov pošta-pohlednice-postřehy. Jeho první část nás totiž seznamuje s více než dvousetletou historií bítešské pošty, do níž patří nejen vývoj dopravních prostředků, jména poštovních úředníků, ale i třeba proměny poštovního razítka. A jak sami uvidíte, v této historii záleží už skutečně na každém písmenku. Druhá část, věnovaná bítešským pohlednicím malého formátu, je vlastně jakousi historií v obrazech. Historií, která beze slov, ale možná o to názorněji představuje proměnlivou tvář důvěrně známého města. Konečně třetí část zásilky, v podobě ručně malovaných pohlednic bítešského rodáka Leopolda Seky, spojuje jedinečným způsobem slovo s obrazem, aby přiblížila vtipné i kritické postřehy na adresu místních poměrů v nelehkých letech světové války a počátků československé republiky. Celkově lze tedy říci, že právě rozbalený balíček obsahuje doslova a do písmene řadu starých bítešských pohledů, které povětšinou neznáme, na které jsme zapomněli nebo jsme si jich dosud nestačili ani povšimnout!

Závěrem našeho slavnostního rozbalování si dovolím být poněkud osobní. Při listování právě doručenou knihou jsem se totiž nemohl ubránit nostalgickým pocitům, že vše zobrazené a zmíněné patří dnes už beznadějně minulosti. Bítešská pošta už dávno nestojí na jednom z nejdůležitějších kursů v zemi, pohlednice dnes už nikdo nepíše a neposílá a obrázky pro přátele kreslí už jen pár „bláznů". Je zřejmé, že komunikace se v časech elektronických medií přesouvá do roviny méně osobní. A přesto si dovolím nadějně tvrdit, že v Bíteši pořád existují místa, kde se informace spolu s živými lidmi potkávají a tou nejpřirozenější cestou i mísí. Jedno z těchto center je totožné i s místem, odkud byl náš dnešní balíček ve skvostné typografické úpravě pana Jiřího Jeřábka vypraven. A sice z přívětivého a tvůrčího zázemí rodiny Jeřábků a Zdubů. Tedy z místa, které svou vůní a neodolatelnými chutěmi upadající lidskou komunikaci přímo čarovnou silou posiluje a šíří. Myslím, že dnešní slavnostní večer a Vaše pozorné publikum je pro tento dojem tím nejlepším důkazem! Děkuji za pozornost.

Kramářská píseň za doprovodu flašinetu ing. arch. Vlastimila Kunčíka