SDH Velká Bíteš

SHD-nastupZákladním posláním hasičů je „záchrana životů, zdraví a majetku spoluobčanů a poskytování účinné pomoci při mimořádných událostech". V současné době sbor pro Město Velká Bíteš zabezpečuje chod jednotky požární ochrany, která je zařazena do plošného pokrytí jako JPO III/2. Členové musí splňovat zdravotní a odborné požadavky. Stále se vyhledávají a doplňují další vhodní kandidáti do jednotky. Pro jednotku a zejména její nové členy se zajišťuje základní odborná příprava. Jednotka disponuje dle možností moderní technikou a spolehlivou výstrojí a výzbrojí, umožňující samostatnou zásahovou činnost. Od roku 2008 se mohou hasiči pochlubit jedním z nejmodernějších cisternových automobilů na podvozku Man TGM. Pořízení tohoto vozidla by nebylo možné bez spolupráce se samosprávou města Velká Bíteš.

Náplň dobrovolných hasičů

Máme potřebnou výbavu na dopravní nehody, na které máme předurčenost od 1. 4. 2009. Jednotka SDH Velká Bíteš s ohledem na její umístění a možnosti je od roku 2008 „jednotkou předurčenou k ochraně obyvatelstva" – jsme tedy jednotkou určenou jako příjmové středisko osob ze zóny havarijního plánování Jaderné elektrárny Dukovany a pro humanitární pomoc na dálnici, kde máme pomoci lidem uvízlých v kolonách, případně jim poskytnout základní servis jako deky a čaj. Dále jsme jednotkou určenou k pomoci v případě hromadných nehod na dálnici D1. Při mimořádných událostech máme poskytovat humanitární pomoc. Jsme vybaveni a školeni pro různé typy zásahů, se kterými se setkáváme, nebo se v případě potřeby můžeme setkat.

Odborná příprava

Poměrnou část pracovního času členů naší jednotky tvoří odborná příprava. V průběhu roku prodělávají členové školení řidičů, strojníků a velitelů, výcvik s motorovou pilou, vyprošťování osob z havarovaných vozidel, první pomoc a další důležitá školení, která potřebujeme k naší činnosti.

velitel JPO III. Velká Bíteš Ludvík Zavřel

Sbor dobrovolných hasičů
Za Loukama 583, Velká Bíteš
Tel.: 608 753 232
Kontaktní osoba: Karel Daněk
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.velkabites.prodh.cz/sdh

 

15 LET HASIČSKÉHO MUZEA V OSLAVANECH

hasiciHasičské muzeum v Oslavanech vzniklo v roce 2002 a v současné době je třetím největším v ČR. Nápad založit muzeum vznikl v hlavě tehdejšího starosty SDH pana Stanislava Kališe a to díky nashromažděným věcem, které už nebylo kam dávat. Hasiči dostali k dispozici pravou část přízemí v jižním křídle oslavanského zámku, kterou museli kompletně opravit a upravit, aby zde mohlo být na podzim slavnostně muzeum otevřeno.

OSLAVA 90 LET SDH KŘIŽÍNKOV

P6211301DOBROVOLNÍ HASIČI Z KŘIŽÍNKOVA OSLAVILI 90. NAROZENINY

Devadesát let od svého založení oslavil o víkendu Sbor dobrovolných hasičů v Křižínkově. Program oslav začal již v pátek 21. června 2013, kdy proběhla slavnostní schůze. Starosta SDH Miroslav Mateja v krátkosti připomněl historii hasičského sboru. Po slavnostních projevech a zdravících hostí přišlo na řadu předávání čestného uznání nejstaršímu členu sboru bratru Josefu Zachovalovi nar. 7. 4. 1926.

7. žehnání motorek - ukázka zásahu IZS

zehnani-motorekV neděli 12. 5. 2013 se již potřetí představili dobrovolní hasiči a zdravotničtí záchranáři z Velké Bíteše v rámci doprovodného programu na 7. žehnání motorek. Svojí účastí se snažili preventivně působit na motoristy. Akce byla určena nejen pro motorkáře, ale i pro širokou veřejnost. Motorkáři patří do velmi ohrožené skupiny účastníků silničního provozu.

Oslavy SDH Rozseč trvaly celý víkend

oslavy-sdh-rozsecO víkendu 11 a 12. května 2013 sbor dobrovolných hasičů Rozseč oslavil 70 let od založení. V sobotu 11. 5. 2013 při slavnostním nástupu starosta SDH Josef Chytka ml. v krátkosti připomněl historii hasičského sboru. Následně proběhla soutěž v požárním sportu se stroji PS 8 v kategorii muži a ženy.

Mše ke cti sv. Floriána

mse-ke-cti-sv-florianaV neděli 5. 5. 2013 se v Heřmanově uskutečnila tradiční mše za živé a zemřelé hasiče Okrsku Heřmanov a jejich rodiny. Mše začala ranním slavnostním nástupem před kostelem svatého Mikuláše. Hasiči ve slavnostních uniformách v čele s hasičskými prapory nastoupili po stranách oltáře. Otec Tomáš Holcner, farář Heřmanova a Křižanova přivítal všechny zúčastněné a poté jednatel hasičů přednesl krátkou promluvu.

Oslava svátku svatého Floriána 2013

oslava-svatku-florianaV sobotu 4. 5. 2013 Okrsek Velké Meziříčí ve spolupráci s SDH Lavičky uspořádal ve farním kostele sv. Mikuláše ve Velkém Meziříčí slavnostní mši svatou u příležitosti svátku sv. Floriána. Mše začala slavnostním nástupem hasičů ve vycházkovém stejnokroji před farou.

Sv. Florián patron Velké Bíteše

florian-patron-vbPatronát sv. Floriána se datuje po velkém požáru Velké Bíteše v roce 1690. V této vypjaté době byl zmíněný požár chápán jako „nešťastný", že si město následně zvolilo za své patrony čtrnáct svatých pomocníků a sv. Floriána k ochraně před nouzí a ohněm. Dne 20. března 1690 Povstal neopatrností děvečky v chlévě domu (nyní číslo 86 Šimona Adriána) v okamžení na radnici přeskočil.