Národopisný soubor Bítešan – mládež a pěvecký sbor

Bítešan mládež 1Národopisný soubor Bítešan - mládež
Vedoucí: Silva Smutná 
Kontakt: 731 148 905 
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Bítešan mládež 2Skupina starších dětí a mládeže je základní kmenová složka Národopisného souboru Bítešan, jenž byl založen v roce 1965. Úzce spolupracuje s pěveckou skupinou žen, v níž dosud některé zakládající členky působí.

Hudebně je doprovází harmonika, příležitostně též housle. Soubor má kolem dvaceti členů, převážně dívky ale i mládence.

V pěveckém sboru je deset žen a muzikant. Do svého repertoáru soubor zařazuje především lidové písně z Podhorácka, mládež se učí a prezentuje lidové tance z širšího regionu. Pásma často obsahují různé pověsti a příběhy z minulosti Velké Bíteše a okolí ztvárněné formou lidového divadla. Členové souboru se zabývají obyčejovými tradicemi, a to nejen ve scénickém provedení.

Podařilo se revitalizovat dříve již zaniklou letniční obchůzku královniček. Tento obyčej, v minulosti na Velkobítešsku rozšířený, byl zasazován postupně zpět do venkovského prostředí a v současnosti je již stálým jevem výročního zvykosloví.

Těžiště činnosti souboru spočívá doma ve Velké Bíteši a jejím okolí. Účastňuje se stálých folklorních akcí a vystupuje při různých kulturních a společenských příležitostech. Každoroční stálé akce jsou přehlídka místních dětských souborů „Mladé Bítešsko" (červen), folklorní festival „Setkání na Podhorácku" (září) a scénický pořad "Na bítešském jarmarku" (listopad).

Členové souboru úspěšně reprezentují Velkobítešsko v pěveckých soutěžích „Zpěváček" na krajské i národní úrovni. Soubor účinkoval na folklorních festivalech v různých regionech a dvakrát ve slovenském družebním městě Hanušovce nad Toplou. Prestižní byla účast bítešských královniček na zahraničním MFF Smotra folklora v chorvatském hlavním městě Záhřebu zaměřeném na letniční obyčeje (2005).

V roce 2015 tvůrci kultovního pořadu „Kde domov mu(ô)j" uvedeném na jubilejním 70. ročníku MFF Strážnice pozvali královničky z Velkobítešska, aby obyčej předvedly ve velkolepé scénické fresce obsahující výjevy z ročních období v Čechách, na Moravě, ve Slezsku a Slovensku. 
Záznam pořadu najdete zde:
(začátek 51:48 minuta)
 

Zpěváčci a pěvecký sbor Bítešanu spolu s harmonikářem účinkovali v rozhlasovém pořadu Radia Proglas „Folklorní okénko" – z živého vysílání bylo v roce 2014 vydáno CD.

V roce 2016 zpěváčci a pěvecký sbor Bítešanu včetně přátel a příbuzných spolupracovali s Muzeem Vysočiny Třebíč na vydání dalšího hudebního kompaktního disku s názvem „Lidové písně z Podhorácka".
 
 
Novější fotografie z folklorních akcí (tříděných po letech od roku 2011) najdete v naší fotogalerii: ZDE 
 

Více informací a fotogalerii z dřívějších let (do roku 2019) najdete na těchto samostatných webech:

bitesan-tlacitko-2  kralovnicky - odkaz