Tradiční bítešské hody

hody 2017_TS_resize_199Bítešské hody – pouhá dvě slova, a přesto pro obyvatele Velké Bíteše svým způsobem fenomén. Akce, která v posledních více než padesáti letech každoročně patří k hlavním událostem kulturního života tohoto města. Týden, v němž si podle uvážení a libosti hodoví hosté užívají setkání s příbuznými, přáteli a známými ve sklípcích, mázhauzech a městských dvorech, a to od středečního stavění máje přes hodovou sobotu a neděli až po finální středeční kácení máje.

Samozřejmě při skleničce dobrého piva, vína nebo burčáku, případně štamprli kořalky, ke kterým neodmyslitelně patří i hodové pochoutky a také troška muziky a zpěvu. Bítešské hody, to jsou pro všechny „Bítešáky" okamžiky očekávané, vítané a milované.

Historie bítešských hodů a bítešská chasa

Každoroční tradice Bítešských hodů vznikla v roce 1964 po jejich nepravidelném meziválečném a poválečném konání.

Prvkem, který dokázal svým přístupem a vztahem k hodům, ale i sama k sobě navzájem, tuto lidovou slavnost dovést ve zcela svébytné a nezaměnitelné podobě až do dneška, byla bítešské chasa – mladí lidé z Velké Bíteše. Hody pro ně vždy byly a jsou výzvou, jak dokázat všem ostatním, že právě ty „jejich hody" jsou ty nejlepší.

Rozmanitost jednotlivých ročníků

Úroveň, kvalita a rozmanitost programu hodového týdne je bezesporu pokaždé jiná. Vždy ale platí, že si všichni bez výjimky rádi zavzpomínají na některé z hodů minulých. Zejména pak na ty, kterých se aktivně zúčastnili jako stárci, stárky, rychtáři, rychtářky, konšelé nebo v jakékoliv jiné roli, třeba i té poslední, bezejmenné. Hody jsou každoročně také tématem ke vzájemným diskusím a v některých letech i názorovým střetům. To však nikdy nemá zásadní vliv na uspořádání dalšího ročníku.

Současnost a budoucnost bítešských hodů

Pro současnost je typická obnova lidových tradic a podob přirozeného živého folkloru. Obzvlášť to platí pro Moravu. Tento fakt je jistě velmi potěšující, zejména proto, že některé z hodů v okolních obcích byly obnoveny právě díky pozitivnímu příkladu hodů ve Velké Bíteši. Nespočet nových poutí, hodů a lidových slavností se na druhé straně stává pro naše hody určitým „konkurentem". Bítešské hody nicméně dosud v tomto srovnání uspěly a všichni pevně věříme, že si svůj věhlas udrží i v následujících letech.

Ing. Milan Vlček, starosta