Bítešánek

bítešánek 2BÍTEŠÁNEK, folklorní skupina předškoláků
Mateřská škola Velká Bíteš, U Stadionu
Vedoucí: Mgr. Naděžda Burianová
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Národopisný kroužek BÍTEŠÁNEK

Národopisný kroužek „Bítešánek" reprezentuje Mateřskou školu U Stadionu již téměř 40 let. Jeho činnost navazuje na bohaté folklorní tradice města, ale i na zvyky a tradice chudobného Horácka a Podhorácka. Každým rokem vychovává přibližně 20 dětí ve věku od 3 do 6 let, nyní pod vedením Mgr. Naděždy Burianové.

Tematická pásma, se kterými děti vystupují, jsou sestavována ke zvykům, příležitostním a sezónním událostem. Všechna pásma jsou tvořena tak, aby se děti při nácviku i při samotných vystoupeních bavily a hrály si.

Při výběru písniček, tanečků, říkadel, pokřikovánek se řídíme místními zvyky a čerpáme pouze z materiálů, které dochovává národopis Horácka.

bítešánek 3Na vystupování na veřejnosti si děti oblékají kroje, které škola vlastní. Děvčata mají kostkované kanafasové sukně, bílou plátěnou halenu; chlapci režné kalhoty a také bílou plátěnou halenu.

Kroužek „Bítešánek" spolupracuje s Muzejním spolkem Velkobítešska - s bývalou ředitelkou Městského muzea ve Velké Bíteši pí. S. Smutnou (nyní etnografkou Muzea Vysočiny Třebíč).

A kde můžete tanečníky z „BÍTEŠÁNKU" vidět?

Společně s dalšími folklorními skupinami, které ve Velké Bíteši působí, vystupujeme již tradičně v červnu na „Mladém Bítešsku" - přehlídce místních dětských folklorních skupin. Na konci listopadu se setkáme v celovečerním programu ,,Na bítešském jarmarku". 

Dále zpíváme koledy u vánočního stromu na Masarykově náměstí, vystupujeme na různých oslavách školy, při příležitostných akcích MěÚ (např. vítání občánků a oslavy významných životních jubileí), místních firem a spolků (setkání zaměstnanců, seniorů atp).

bítešánek 1Naší snahou je udržovat bohaté folklórní tradice a zvyky našeho města a rozdávat lidový odkaz svých předků posluchačům a divákům ve svém nejbližším okolí od dětí až po nejstarší příznivce folklóru.

Přejeme si a doufáme, že radost ze zpěvu a tancování dětem vydrží i do budoucna a budou pokračovat v započaté práci s ,,Bítešánkem" třeba i v pozdějším věku v jiném souboru.

"PŘÍPRAVKA"

Po tradičních hodech ve Velké Bíteši v září 2018 se vytvořila nová dětská folklorní skupina, má pracovní název "přípravka" . Poprvé vystoupila ve scénickém pořadu Na bítešském jarmarku v sobotu 31. listopadu 2019 v kulturním domě.

Nyní pracují děti v přípravce pod vedením Dany Jirglové.

Naposledy jsme mohli vidět vystoupení dětí v pořadu NA BÍTEŠSKÉM JARMARKU, který se konal 3. 12. 2022 ve Velké Bíteši. 

Přípravka4 2

DSC 1717_2

DSC 1646_2

MALÁČCI

Maláčci - to je skupina předškoláků, v současné době vedená Šárkou Prokešovou.

Naposledy se nám Maláčci se svým vystoupením představili NA BÍTEŠSKÉM JARMARKU, který se konal 3. 12. 2022 ve Velké Bíteši.

Maláčci2

Maláčci

Maláčci přidat_na_web