VELKÝ ÚSPĚCH BÍTEŠANŮ NA OBLASTNÍ PĚVECKÉ SOUTĚŽI V BRNĚ

6.5.2024

Bítešan Černovický_zpěváčekV neděli 24. března 2024 se konal 49. ročník soutěže dětských interpretů lidové písně Černovický zpěváček. Na tuto oblastní postupovou přehlídku pro Brno a širší okolí se z Velké Bíteše opět vydala skupinka dětí z Národopisného souboru Bítešan.

Soutěži předcházela sobotní zkouška zpěváčků s cimbálovou muzikou Šmytec. Samotná soutěž byla veřejnosti přístupná v neděli od 13.00 hodin. Účastníci byli rozvrženi do třech věkových kategorií. V druhé vystoupili Jan Jirgl, Julie Krejčí a Ivanka Matějů, v kategorii třetí do 15 let Veronika Jirglová. Každý zpěvák přednesl dvě písně, přičemž jednu bez hudebního doprovodu.

V závěru při slavnostním vyhlášení výsledků obdržely děti diplom symbolizující jejich úsilí, odvahu a talent. Účast v této soutěži byla pro ně nejen cennou zkušeností, ale také příležitostí pro osobní růst a rozvoj jejich uměleckých schopností. Gratulujeme a děkujeme Bítešanům za skvělou reprezentaci!

Jedním z nejvýraznějších okamžiků celé soutěže bylo závěrečné předání speciálního uznání, kterým je cena Jindřicha Hovorky (1937–2006), muzikanta, koncertního mistra a uměleckého vedoucího Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů. Porota toto ocenění věnuje vždy pouze jednomu ze zúčastněných talentovaných zpěváků. Letos si je odnesl Jan Jirgl, který zaujal porotu i publikum interpretační dovedností a přesvědčivě přirozeným projevem.

Je inspirující vidět, jak děti z našeho města dokážou vyniknout v oblasti umění a kultury. Úspěch na této soutěži je nejen důkazem jejich talentu, ale rovněž odrazem kvality našeho místního hudebního vzdělávání a podpory zdejšího folklorního souboru.

Věřím, že tato událost poskytne dalším dětem motivaci a odhodlání pokračovat na své hudební cestě. Děkujeme paní Ireně Valachové za přípravu bítešských zpěváčků.

Foto: Silva Smutná
Vpředu zleva: J. Krejčí, I. Matějů, J. Jirgl, vzadu V. Jirglová.