HAMERSKÝ VYCHÁZKOVÝ OKRUH V HAMRECH NAD SÁZAVOU (42 km)

ŠlakhamrHamerský vycházkový okruh v délce 14 km vás provede okolím obce Hamry nad Sázavou.

Po cestě je hned několik zajímavostí jako výtvory sochaře Olšiaka, přírodní památky, technická památka Šlakhamr nebo místo zvané Konec světa. Dostanete se také na Peperek nebo k Rozštípené skále.

foto: hamryns.cz

Brdíčkův mlýn neboli Šlakhamr

Původně středověký hamr – mechanická kovárna, měl za úkol zpracovávat železnou rudu těženou v okolí. Zanikl v 17. století. Mlýnský náhon byl poté využit pro obilní mlýn, který pracoval až do období druhé světové války. Posledními majiteli byla mlynářská rodina Brdíčků. V roce 2011 zde Technické muzeum v Brně otevřelo expozici věnovanou hamernictví, dřevařství a bydlení za posledních majitelů. Jádrem expozice je plně funkční hamerské zařízení, na kterém při speciálních akcích pracují kováři. Při běžných prohlídkách je návštěvníkům předváděna činnost vodního kola, potřebného pro provoz hamerského kladiva.

Otevírací doba
• květen – září (úterý až neděle a svátky) 9:00 – 12:00, 13:00 – 17:00
• říjen (sobota, neděle a svátky) 9:00 – 12:00, 13:00 – 17:00

Začátky prohlídek jsou vždy v celou hodinu, poslední vstup je v 16.00.

Základní vstupné činí 50 Kč, snížené 25 Kč.

Kůň vytahujícípovoz_mapy.cz_D._ŠkodaV Hamrech poblíž hlavní silnice ze Žďáru na Havlíčkův Brod se nachází monumentální betonová socha Koně vytahujícího povoz z bažin, pod Rozštípenou skálou na vás čeká 2,5 metrů vysoká hlava Mamuta, u remízku za Klafarem na Hamerském vycházkovém okruhu najdete Mamlase, který tu střeží krásný výhled na město Žďár nad Sázavou a nedaleko benzínové pumpy vítá návštěvníky obce žabošnek Hamroň.

foto: mapy.cz, autor D. Škoda

 

Kontakt:

Obec Hamry nad Sázavou
Hamry nad Sázavou 322, 591 01
Telefon: 566 623 122
Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

www.hamrynadsazavou.cz