NEJMENŠÍ HŘBITOV V ČR - HLUBOKÉ - 10 km

Hřbitov Lesní_Hluboké_fotoMalý lesní evangelický hřbitov v obci Hluboké vyhlásila v roce 2007 Agentura Dobrý den v Pelhřimově nejmenším hřbitovem v České republice.

Vesnička Hluboké leží asi 10 km jižně od Velké Bíteše směrem na Náměšť nad Oslavou (případně Kralice nad Oslavou). Hranice katastru obce tvoří současně i hranici mezi krajem Vysočina a krajem Jihomoravským a tvoří ji říčka Chvojnice.

Hřbitov leží na kraji lesa s výhledem na okolí. Na hřbitově je 7 hrobů, vnitřní plocha je 102 m2. Hřbitov je ohraničen kamennou zdí a staletými lípami. Na hrobech i kolem hrobů rostou hřiby. 

Vznik evangelického hřbitůvku umožnil v roce 1781 Josef II., první zmínky o něm pak pocházejí z roku 1885. Rodina zakladatele hřbitova Josefa Sklenáře zde dodnes pečuje o jeden z hrobů. Na hřbitově byli po druhé světové válce v květnu 1945 pochováni tři sovětští vojáci. Jejich ostatky museli muži obce Hluboké v prosinci 1945 vykopat a na vozech je převáželi do společného hrobu v Ořechově u Brna.

Hřbitov má i svou turistickou vizitku, kterou je možné zakoupit v místním obchodě, na Obecním úřadě v Hlubokém, v muzeu v Kralicích nad Oslavou nebo v infocentru v Náměšti nad Oslavou.

Hřbitov lesní hluboké vizitka

Zdroj: hluboke.cz