DEVĚT KŘÍŽŮ - 6 km

Devět křížů-fotoDevět křížů je lokalita u obce Lesní Hluboké v okrese Brno-venkov, na silnici II/602, nedaleko exitu 168 dálnice D1.

Lokalita dostala název podle devíti dřevěných křížů, podle pověsti vztyčených na místě, kde v roce 1540 údajně došlo k masakru svatebního průvodu, přičemž 9 lidí bylo zabito.

Na jejich památku vztyčil rajhradský klášter kříže, které každých 100 let opravoval a světil. Podle písemných záznamů k tomu naposledy došlo v roce 1887.

V roce 2012 proběhl v místě archeologický průzkum, který ale neodhalil žádné kosterní pozůstatky zemřelých. Podle pamětníků byly prý kosti objeveny již v 60. letech 20. století a přemístěny. Stará legenda je tak stále obestřena tajemstvím.

Pokud se o tajemství a záhady zajímáte, můžete si přečíst článek badatele Jaroslava Mareše, který se snaží objasnit záhadu devíti křížů, a to i s pomocí archivu bítešského muzea. Kdo je na tomto místě skutečně pohřben? Článek najdete na webu badatele.net na tomto odkaze: Záhada svatebního masakru u Domašova: Archivy vydaly nové vysvětlení.

Kříže jsou chráněny jako kulturní památka České republiky.

Mapa lokality:

Devět křížů-mapa

Devět křížů Petr Lerch mapy.cz 2022

 Foto: Petr Lerch, mapy.cz, 2022