ZÁMEK NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU - 12 km

Náměšť-zámek 2Renesanční zámek stojí na místě původního gotického hradu. Doba založení prvotního hradu v Náměšti nad Oslavou není dodnes zcela přesně datovatelná, ale lze předpokládat, že Náměšť vznikla v údolí řeky Oslavy někdy kolem roku 1220. 

Zámek je místem s bohatou historií spojenou s rodem pánů ze Žerotína, Werdenbergů, Kuffsteinů a Haugwitzů. Je to také bývalé letní sídlo prezidenta Edvarda Beneše. A především výjimečný doklad renesančního stavitelství na Moravě.

Vlastní zámek tvoří čtyři křídla, obklopující nádvoří, které má vzhled italského kastelu. Na zámku jsou k vidění ojedinělé interiéry zámecké kaple, knihovny, reprezentačních sálů i soukromých apartmánů s množstvím cenných uměleckých děl, ucelenou expozicí tapiserií, stolování na zámku či stylu šlechtického bydlení na přelomu 19. a 20. století. Na zámek navazuje anglický park a rozlehlá obora. Vzácným stromem je zde tisíc let starý tzv. Žižkův dub v serpentině pod zámkem - nejstarší dub na Moravě. 

V hlavní turistické sezoně se nabízí 4 prohlídkové okruhy a návštěvní doba je: úterý - neděle 9:00 - 17:00 hod.

Mimo sezonu se návštěvní doba zkracuje a od 31. 10. do 1. 12. 2022 je zámek uzavřen. Pro aktuální informace sledujte webové stránky zámku:

Zámek Náměšt nad Oslavou 

thumb Náměšť-zámekinteriér

thumb Náměšť - zámekinteriér

 

 

 

 

 Foto: zamek-namest.cz

KULTURNÍ PROMENÁDA - DALŠÍ PAMÁTKY V NÁMĚŠTI NAD OSLAVOU

Procházku po památkách města můžete zahájit u parkoviště nad zámkem a postupně projít městem po jednotlivých památkách, u každé z nich je umístěna informační tabule s nejdůležitějšímu údaji.

Součástí procházky jsou tato místa:

- bývalá manufaktura na místě zrušeného kapucínského kláštera
- zámek a zámecký park
- barokní most přes řeku Oslavu
- kostel sv. Jana Křtitele
- budova barokní fary
- budova bývalého Špitálku s kaplí sv. Anny
- budova empírové hrobky rodiny Haugwitz
- stará radnice
- bývalý měšťanský dům
- Schulzovy filtry - technická památka
- typický pohled na zámek s barokním mostem

Náměšť-most

Náměšť -_kostel