Lednicko-valtický areál (84 km)

lednice zamekVýznamný turistický cíl nedaleko hranic s Rakouskem je Lednicko-valtický areál na jižní Moravě.

Areál je nejrozsáhlejší koncepčně upravenou krajinou na světě, která je zapsaná na seznam památek UNESCO. Rozprostírá se mezi Lednicí, Valticemi a Břeclaví. Jde o komplex převážně loveckých zámečků a různých krajinotvorných prvků, kterých se dochovalo 15 z původních 16. V  parkově upravené krajině se nachází řada drobných staveb, například kaple, kolonády, umělá zřícenina či vítězný oblouk.

Zámek Lednice

Zámek s rozlehlou zahradou patří mezi nejkrásnější komplexy v České republice. Lednické panství získali roku 1249 Lichtenštejnové a patřilo jim bezmála 700 let. Dnešní podobu získal zámek při rozsáhlé rekonstrukci z poloviny 19. století v slohu imitujícím anglickou tudorovskou gotiku.

Zámek Valtice

Zámek Valtice je barokní stavba v jižní části celého areálu. Po několik staletí až do roku 1945 byl knížecím sídlem rodu Lichtenštejnů. Je ve vlastnictví státu, přístupný veřejnosti a konají se zde různé kulturní akce (např. Valtické zámecké léto).

Areál jako unikát

Lednicko-valtické „nej" je opravdu unikátní. Areál je se svými historickými objekty, zahradní architekturou, rybníky a sítí cyklistických tras považován za nejrozsáhlejší člověkem uměle vytvořené území v Evropě.

Více informací na stránkách Lednicko-Valtického areálu.