Křest CD

Delikátní francouzské pralinky se šampaňským

Violoncellista Martin Švajda s klavíristou Pavlem Kratochvílem pokřtili o první adventní neděli své CD „Francouzské sonáty“ na prémiovém koncertu Bítešského hudebního půlkruhu.

Na programu slavnostního křtu byly ukázky z obou sonát z CD – Francise Poulenca i Césara Francka. Poulencova neoklasicistní sonáta je napsaná s pravou francouzskou rafinovaností a „jen tak mimochodem“ dává violoncellistovi příležitost ukázat virtuózní prvky. Martin Švajda ji právě tak provedl – s nadhledem a elegancí, až jsem přemýšlel, jestli nemá francouzské předky.

Úlohy kmotra CD se ujal emeritní člen Janáčkova kvarteta prof. Adolf Sýkora. Pamatuje si oba protagonisty ještě z dob studií na JAMU, kdy se jevili jako slibní muzikanti. A při nedělním křtu jim přiznal, že své tehdejší sliby dodrželi.

Franckovu sonátu pro klavír a housle si „přisvojují“ nejen violoncellisté, Martin Švajda se nám svěřil, že ji slyšel hrát dokonce na flétnu i na hoboj. Může to být zajímavý zážitek, ale na violoncello v Martinově podání to byla opravdu lahodná francouzská delikatesa. Se stejným nadhledem hrál svůj part sonáty, která je považována za jednu z nejobtížnějších, i klavírista Pavel Kratochvíl. Souhra obou umělců je prověřena dlouhými léty spolupráce, byla hodnocena v superlativech už v mnoha kritikách. Při křtu CD jsme se mohli přesvědčit o jejich pravdivosti.

Po koncertu se vytvořila fronta na nová cédéčka i autogramy protagonistů. Jsem rád, že si mohu doma připomenout krásnou atmosféru první adventní neděle.

/Otto Hasoň