Zájezd na Pražský hrad se vydařil

17.3.2020

DSC 1609Městské muzeum ve Velké Bíteši ve spolupráci s Informačním centrem a Klubem kultury města Velké Bíteše uskutečnilo v pátek 6. března jarní zájezd na Pražský Hrad.

Náplní zájezdu byla prohlídka výstavy Předjaří na Pražském hradě v Empírovém skleníku s jejím autorem historikem umění PhDr. Jaroslavem Sojkou PhD.. Tématem již osmého ročníku výstavy byl obraz Olympští bohové od Petra Pavla Rubense, který patří mezi nejhodnotnější obrazy u nás.V první části výstavy jsme mohli zhlédnout nádhernou škálu přirychlených cibulovin a přivonět k záplavě květů např. hojně zastoupených tulipánů, narcisů, modřenců, hvězdníků nebo oblíbené řemenatky. Po malé procházce květinovou promenádou jsme vstoupili do druhé části Empírového skleníku, který byl upraven do malé galerie a mohli jsme zde vidět mimo jiné také zmíněný obraz barokního malíře Petra Pavla Rubense nebo také orientální dřevěnou truhlu tzv. „nambanského stylu“, která pochází z doby krátce po roce 1600. Poté jsme se přesunuli do Císařské konírny, kde jsme zhlédli další výstavu, a to Portrétní malířství, pohledem dvou století a následně expozici Svatovítského chrámového pokladu umístěnou v kapli sv. Kříže, který je jeden z největších v Evropě. 

Po vydatném obědě v hradní zaměstnanecké jídelně jsme navštívili neplánovaně také Katedrálu sv. Víta, nejvýznamnější český římskokatolický svatostánek, který dominuje Pražskému hradu. Návštěva tohoto nádherného chrámu ztělesňujícího vrcholnou gotickou architekturu, byla pro účastníky zájezdu takovým malým bonusem a vůbec nevadilo, že jsme tu někteří byli již po druhé, po třetí… a úžasný výklad p. Sojky by se dal poslouchat ještě dlouho a opakovaně. 

Velké díky patří úžasnému  PhDr. Jaroslavu Sojkovi PhD. za bezkonkurenční výklad i prohlídku Pražského hradu, který se nám všem věnoval po celý den. Poděkování také patří Mgr. Ivo Křížovi z Městského muzea za zařízení programu, řidiči autobusu Michalovi Novoměstskému, který nás bezpečně dovezl tam i zpět a všem účastníkům za pozornost.

Silvie Kotačková, Informační centrum a Klub kultury