PŘEDNÁŠKA K 100. VÝROČÍ REPUBLIKY

9.10.2018

1866Městské muzeum ve Velké Bíteši Vás srdečně zve na přednášku uskutečněnou ke 100. letému výročí republiky. Přednáškou nás provede PhDr. Stanislav Balík - lektor a poradce, který se zabývá bezpečnostní politikou, historií, vojenstvím a komunikačními dovednostmi.


Tématem přednášky budou tři významné osobnosti, které se váží ke stému výročíČeskoslovenska. Bude zdůrazněno vůdčí postavení T. G. Masaryka pro vznik Československa, jeho vývoj politických koncepcí od obrození a federalizace Rakousko-Uherska po rozhodnutí vypovědět Vídni válku a začít organizovat zahraniční odboj složený z našich legionářů. Osoba Edvarda Beneše hrála klíčovou roli při vzniku našeho odboje spolu s M.R. Štefánikem. Přednáška se zaměří také na rok 1938 a vznik druhého československého odboje, ve kterém hrál klíčovou roli Edvard Beneš a jeho nejbližším spolupracovníkem se stal Jan Masaryk. Oba skončili tragicky v roce 1948 po komunistické puči. V přednášce bude rozebrána příčina jejich tragického konce, který se časově kryl s koncem demokracie v Československu.
Přednáška PhDr. Stanislava Balíka se uskuteční v úterý 23. října od 17.00 hodin ve velkém výstavním sále bítešského muzea na Masarykově náměstí 5.

Ivo Kříž

Plakat-Dr. Balík-TGM