VÝSTAVA MINERÁLŮ VELKÁ BÍTEŠ 2017

20.10.2017

P1210585V říjnu proběhl již šestý ročník prodejní výstavy minerálů a fosilií, kterou organizují manželé František a Petra Šínovi z Lesního Hlubokého. Nápad zorganizovat ve Velké Bíteši výstavu minerálů přišel v roce 2008, kdy zde Petra Šínová vystavovala obrazy. Myšlenka pak uzrála a v roce 2012 po domluvě s ředitelem Informačního centra a Klubu kultury p. Tomášem Jelínkem proběhl úspěšně první ročník.
Tak jako v loňských letech se výstava i letos těšila zájmu široké veřejnosti.

Byly zde k vidění sběratelské mineralogické vzorky z celého světa, letos především z Maroka, Brazílie a Madagaskaru, které manželé Šínovi přivezli z červnové světové mineralogické burzy ve Francii, například špičkové vzorky stříbra z marockých dolů v Banzaru a sběratelské smaragdy v matrici z Brazílie. Příznivce českých a moravských kamenů pak potěšila expozice moravských pegmatitů a brusů kamenů z Moravy i Čech. Mladší návštěvníky tradičně zajímaly především fosilní pozůstatky prehistorických tvorů a rostlin – trilobitů, orthocerů, amonitů, ježovek, septárií a zuby žraloků a ještěrů a také světové i české araukárie. Zájem základních škol, učilišť a dokonce i mateřských školek o prohlídku expozice s přednáškou byl letos značný. Právě z řad dětí se za těch šest let vytvořila početná skupina malých sběratelů, kteří s rodiči pravidelně využívají příležitosti doplnit své sbírečky zase o nějaký ten zajímavý kamínek.

Společně s mineralogickými vzorky výstava nabídla i originální šperky z autorské dílny Arcikam Petry Šínové. „K mojí radosti jsem ve Velké Bíteši objevila také několik žen sběratelek, které moji lásku ke kamenům sdílejí a jejichž znalosti i rozmanitost jejich sbírek jsou pozoruhodné. Řada z nich nosí moje šperky a staly se z nich moje pravidelné zákaznice," uvedla Petra Šínová. „Také mne letos příjemně překvapilo, kolik lidí neváhá přijet kvůli výstavě i z poměrně větší vzdálenosti a to i v období vrcholící houbařské sezóny. Došlo zde také k několika zajímavým setkáním a diskusím na téma využití kamenů v léčitelství, kdy si návštěvníci vyměnily názory, zkušenosti, rady i kontakty. Opět se mi potvrdilo, že krása a síla kamenů lidi sbližuje a nabízí prostor prospěšné komunikaci," uvedla dále paní Šínová.

Na výstavu minerálů se můžete těšit také v příštím roce, opět v říjnu. Od výstavy obrazů Petry Šínové ve Velké Bíteši uběhne v příštím roce deset let, v únoru 2018 budou mít návštěvníci výstavní síně Klubu kultury opět možnost prohlédnout si ukázku z její tvorby – výstavu obrazů s názvem „Volím Radost".
Informační centrum a Klub kultury