BÍTEŠSKÁ AKADEMIE S VĚROU SOSNAROVOU

26.9.2017

SOSNAROVÁFOTONeskutečný příběh, který vypovídá o životě v totalitním komunistickém bloku, prožila Věra Sosnarová. Ve svých čtrnácti letech ji spolu s devítiletou sestrou Naďou a ruskou matkou unesli z Brna do Sovětského svazu. Důvodem bylo, že matka uprchla před doznívající ruskou občanskou válkou do Československa.

Obrovské hrůzy stalinského teroru, které prožily v koncentračním táboře na Sibiři, matka nepřežila. Věra a Naďa v pracovních táborech strávily 8 let v otřesných podmínkách. Mimo jiné obě překonaly tyfus. Po propuštění se ocitly bez dokladů a pokračovaly dalších 11 let v otrockých pracích v lese na Dálném východě, na obchodní lodi a nakonec, v dole, kolchoze a slévárně.
Skoro po dvou desítkách let se obě sestry vrátily do Československa. Věře bylo 34 let a vážila 37 kilogramů. O svém osudu v Sovětském svazu se nemohly nikomu zmínit, hlídala je československá tajná policie. Do roku 1974 musela měsíc co měsíc podepisovat, že bude o gulagu navěky mlčet. Poprvé o svém životě promluvila až po roce 1989. Na základě jejího životního příběhu byla vydáva kniha Krvavé jahody.
S Věrou Sosnarovou se můžete potkat v rámci Bítešské akademie v neděli 8. října od 18 hodin na Základní umělecké škole. Zvou vás Kolpingova rodina spolu se Základní školou Velká Bíteš.

/ Ladislav Koubek

SOSNAROVÁ