Veselá školka

Mateřská škola Velká Bíteš, U Stadionu 538, příspěvková organizace

Naše mateřská škola se nachází na okraji města Velká Bíteš uprostřed panelového sídliště, proto je „bítešákům" známá jako školka „na bytovkách". V současné době je již ale v podvědomí široké veřejnosti, v souvislosti s logem školy, vnímána jako  „Veselá školka".

Historie Mateřské školy U Stadionu

Mateřská škola vznikla nejprve adaptací jednoho bytu v Lánicích s kapacitou 30 dětí. Provozovatelem byla První brněnská strojírna. Vedení závodu po určité době uvolnilo prostředky na adaptaci dvou bytů v sídlišti U Stadionu a rázem mohlo závodní školku navštěvovat až 75 dětí. Stále ale bylo málo míst, a tak v rámci akcí „Z" (svépomocné budování) byla postavena naše dnešní budova pro 120 dětí. Zde jsou od roku 1983 v provozu 4 třídy. V roce 2003 získala škola právní subjektivitu a společně se školní jídelnou vytvořila jeden právní subjekt charakteru příspěvkové organizace zřízené v působnosti města Velká Bíteš. V roce 2011 byl zřizovatelem školy, jímž je město Velká Bíteš, realizován projekt na snížení energetické náročnosti objektu a zlepšení tepelně technických vlastností budovy. Výstupem projektu je zateplená střecha a fasáda, výměna oken a vstupních dveří.

Hravá Veselá škola a vztah k přírodě

Objekt mateřské školy U Stadionu dnes na první pohled poutá pozornost svou barevností, která působí dojmem veselosti a hravosti. Předností budovy jsou velké, světlé, barevné prostory včetně tělocvičny a esteticky i prakticky vybavené školní zahrady s množstvím herních prvků pro pohybové aktivity dětí. Naše stávající školní zahrada je tvořena dvěma travnatými plochami, mezi kterými stojí vlastní budova MŠ. Na jedné z ploch (jižní) jsou umístěny dětské hrací prvky, na druhé (severní), dosud méně využívané zahradní ploše, realizujeme přírodní zahradu.  Zatravněný terén je rovný, bez vyvýšenin, zákoutí, násypů a jiného členění. Přístup k této zahradě je přes betonové nádvoří. Cílem projektového záměru je přeměna venkovního prostředí školy na „učebnu pod širým nebem", která se stane nedílnou součástí koncepčního záměru mateřské školy se zcela novými prvky v oblasti environmentálního vzdělávání. Koncepce řešení přírodní zahrady se zaměřením na environmentální výchovu rozšíří nabídku aktivit mateřské školy, podnítí zájem dětí o přírodu a nabídne dětem každodenní kontakt s přírodou v podmínkách sídlištní zástavby. Výukově orientovaná programová náplň zahrady napomůže rozvíjet a formovat kladný vztah nejmladší generace k přírodě a k životnímu prostředí.

Vývoj naší mateřské školy ve 21. století

V souvislosti se změnou společenských a ekonomických podmínek konce 20. století byla naše mateřská škola z důvodu reakce na tyto nové změny ve vnějším i vnitřním prostředí školy (demografický vývoj – populační vlny, stárnoucí sídliště, konkurenční školka, ekonomická situace, ...) nucena budovat novou kulturu školy, která by byla těmto změnám nakloněna. Byl to proces dlouhodobý a jen velice dobrou komunikací a spoluprací všech členů školního týmu se nám podařilo dosáhnout prosazování žádoucích změn. Bylo zapotřebí vytvořit vzájemnou důvěru, ochotu něco měnit a snahu podílet se na úspěších vlastní školy. Dnes, po více jak čtvrtstoletí, kdy můžeme již částečně bilancovat, si troufneme říci, že jsme v tomto nesnadném období života naší školy obstáli.

Tak trochu jiná mateřská škola

Stávající reputace, obraz – image naší školy je založena na dosažených výsledcích a aktivitách z období celé historie školy.  To, jak bude naši školu vnímat veřejnost i nadále, je v našich rukou. Jednou z cest, již jsme pro budování image naší školy zvolili, je odlišení některých jejích znaků od toho, co nabízejí v okolí školy jiné. Odlišnost naší školy spočívá již ve velikosti a umístění školy (dalšími faktory je historie školy, vybavenost, estetičnost, nadstandardní nabídka dílčích specificky zaměřených programů, zajímavé doplňkové projekty, do nichž je škola zapojena, úspěšnost školy v získávání dalších zdrojů financování v rámci různých dotačních titulů, projektů i formou sponzoringu, ocenění hejtmanem kraje Vysočina, školní jídelna, která je součástí organizace a připravuje stravu pro několik dalších subjektů, ...).

Budeme se snažit, aby se přitažlivost školy pro její potenciální „zákazníky" zvyšovala hodnotou odlišností a skutečností, že některé školy na Velkobítešsku je v současné době nenabízejí. Jsme přesvědčeni, že máme nakročeno správným směrem a že budeme moci dále naplňovat jedno z poslání naší školy: „Chceme-li vychovat děti radostné, spokojené, citlivé a vnímavé ke svému okolí, musí v takových podmínkách a mezilidských vztazích také vyrůstat".

V současné době navštěvuje naši školu 106 dětí ve věku od tří do šesti let, což je maximální kapacita stanovená aktuálními hygienickými předpisy. Režim dne (provoz 6.15 - 16.15) je natolik flexibilní, že umožňuje organizaci činností dětí přizpůsobit potřebám a aktuální situaci. Součástí mateřské školy je školní jídelna, jež zabezpečuje stravu nejen pro kmenové děti, ale i pro děti Mateřské školy Lánice (včetně odloučeného pracoviště na Masarykově náměstí), mateřské školy Níhov a žáky Základní školy Katov.

Kontaktní údaje:

Mateřská škola Velká Bíteš
U Stadionu 538, 595 01 Velká Bíteš
Tel.: 566 789 611
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.msbites.cz