Pozvánka na Česko-Finský koncert

6.1.2013

Bitessko-160401Nový rok přivítáme v Bítešském hudebním půlkruhu koncertem mladých umělců, které podporuje Nadace Český hudební fond. Představí se nám violistka Barbora Hilpo Veisová a klavírista Marko Hilpo.

Nejprve se zaposloucháme do Beethovenova Notturna op. 42 pro violu a klavír. Skladba vznikla v roce 1804 z původního Smyčcového tria op. 8, které upravil F. X. Kleinheinz. Beethoven toto aranžmá, podobně jako u některých svých dalších drobných skladeb, následně sám zkorigoval a připravil pro tisk.

Rondo finského skladatele Jeana Sibelia pochází z roku 1893. Je jedinou dochovanou skladbou, kterou autor napsal pro klavír a violu. Valse triste op. 44 vznikl roku 1904 zrevidováním první části orchestrální scénické hudby, kterou Sibelius napsal pro svého švagra Arvida Järnefelta k jeho hře s názvem Smrt. Provedení úpravy mělo v Helsinkách strhující úspěch a dnes Valse triste patří k Sibeliovým nejvýznačnějším skladbám.

Romeo a Julie Sergeje Prokofjeva patří k nejoblíbenějším baletům hudební historie. Moravské patrioty tak může těšit fakt, že světová premiéra skladatelova snad nejznámějšího díla se roku 1938 uskutečnila v Brně. Orchestrální suita z baletu byla poprvé samostatně uvedena už o dva roky dříve v Moskvě, my ji uslyšíme v aranžmá Vadima Borisovského pro violu a klavír.

Barbora Hilpo Veisová vystudovala hru na violu na AMU u prof. Jaroslava Motlíka a prof. Jana Pěrušky. Vzdělání si dále prohlubovala na mistrovských kurzech a studijními pobyty v Londýně, Toyamě a v Madridu. Zde jí roku 2008 předala španělská královna cenu Sobre saliente pro nejlepšího studenta. Je vítězkou mezioborové soutěže Ciutat de Xàtiva ve Valencii, laureátkou mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga a mezinárodní Beethovenovy soutěže. Vystupuje s Pardubickou komorní filharmonií a s orchestrem Solisti di Praga, koncertuje v Evropě i zámoří, nahrává pro rozhlas. Spolu se svým bratrem, violoncellistou Šimonem Veisem, je zakládající členkou Snítilova kvarteta. Post violistky zastává i v klavírním kvartetu Sakyr Ensemble, založeném roku 2009 ve Španělsku.

Marko Hilpo se v hudbě pohybuje už od raného dětství, kdy po celém světě koncertoval s chlapeckým sborem Cantores Minores. V deseti letech začal se studiem klavíru u prof. Hamsy Al-Wadi Juris. Pokračoval na Sibeliově Akademii v Helsinkách ve třídě prof. Ilmo Ranty a na Escuela Superior de Música Reina Sofía ve třídě prof. Dmitri Bashkirova a prof. Claudia Martinez-Mehnera. Je držitelem řady ocenění z mezinárodních soutěží, zúčastnil se mnoha mistrovských kurzů, nahrává pro Finský národní rozhlas. Roku 2008 obdržel, stejně jako jeho žena, z rukou španělské královny cenu Sobre safiente pro nejlepšího studenta. Úzce spolupracuje s mnoha soudobými autory, jejichž díla často premiéruje.

Internacionální manželský pár nám v kulturním domě zahraje v úterý 15. ledna 2013 v 19 hodin. Přijďte se ponořit do krásných tónů.

Michaela Hanzelková

Bitessko-160402