OHLÉDNUTÍ: PETR BENDE & BAND - VÁNOČNÍ TURNÉ 2015 - VELKÁ BÍTEŠ

14.12.2013

petr bende 2015 28V letošním roce zahájil Petr Bende své již 19. Vánoční turné v Miroslavi u Znojma, které pokračuje až do 21. prosince, kdy skončí v Uherském Brodu. V této sérii listopadových a prosincových koncertů nechyběla ani Velká Bíteš. V sobotu 12. prosince se sál kulturního domu opět zaplnil a velkolepý koncert mohl začít. V letošním roce si Petr vybral netradiční spojení „Cimbál Bigbandu", který letos vystřídal po 12 letech cimbálovou muziku Grajcar. Vystoupil také již známý pěvecký sbor Andante ze Základní umělecké školy Velké Meziříčí, hostem vánočního turné byl zpěvák Richard Tesařík, který zazpíval své „Rybitví", „Hrobníky" z muzikálu Hamlet a jako společný duet s Petrem, zazněla píseň „Karviná", při které se přidalo i skvělé publikum. Na koncertu vystoupil také mladý nadějný zpěvák a kytarista Víťa Štaigl, o kterém troufám si říci ještě hodně uslyšíme.

Celým večerem vládla skvělá nálada. Zazněly známé Petrovy písničky, ale také vánoční koledy jím upravené, jako např. Pásli ovce valaši, Rolničky. Zazněla také i nová píseň z letošního roku „Prosinec".
Součástí koncertu byl křest nového alba, které vzniklo jako živá nahrávka na jedné zkoušce cimbál bigbandu a přináší 8 skladeb včetně zcela nové „Prosinec". Kmotrem byl Víťa Štaigl, který pokřtil cd vínem zhotoveným přímo pro tuto příležitost v rodinném vinařství Grmolec z Hovoran na Moravském Slovácku.

Závěrem Petr Bende popřál všem přítomným krásné Vánoce a i my je ze srdce přejeme jemu.
Po skončení závěrečné písně „Nad horú svítá" aplaudovalo celé publikum ve stoje ještě dlouho po jeho skončení.
Nedílnou součástí koncertu byla i autogramiáda, a kdo chtěl, mohl získat Petrův podpis na plakát, do památníku nebo CD, DVD, zakoupeném přímo na místě. Také se s Petrem vyfotit a mít pěknou vzpomínku na něj i na báječný koncert, koupit si malý dárek z originální produkce pod značkou „pb". Novinkou byl kalendář na rok 2016 s Petrovými fotografiemi.

Po skončení vánočního turné bude Petr pokračovat ve své práci na dalším svém albu. Písničky už má napsané a nahrávat se bude na začátku příštího roku. Také jak sám řekl, v „hlavě" už má také tipy k přípravě vánočního turné pro rok 2016. Máme se na co těšit!

Silvie Kotačková, Informační centrum a Klub kultury