MLADÍ MÁGOVÉ - klarinet, kontrabas a klavír

magické souznění_basaÚnorový koncert s názvem Magické souznění byl opravdu kouzelný a klarinet, kontrabas a klavír v rukou mladých umělců naplnili večer spoustou krásných tónů.

Jak jsem již psal v pozvánce na koncert, Anna Paulová, Indi Stivín a Matouš Zukal představují hudební špičku mladé generace umělců a ti, kdo si je přišli poslechnout, se o tom jistě přesvědčili. Účast publika na koncertě byla uspokojivá a závěrem koncertu Anička komentovala naše vřelé přijetí, že se jim velmi dobře hrálo.

Program, který si pro nás připravili, hráli poprvé, avšak nikdo by to neřekl. Virtuozita, procítěnost a souhra byla patrná na každém tónu. Když jsme se před koncertem s maminou Aničky bavili, zdálo se neuvěřitelné, že už je to už osm let, co jsme ji v našem půlkruhu uvítali poprvé, tehdy s Lukášem Klánským. Živě si pamatuji, jak jsme po koncertě seděli u Raušů a povídali. To už je taky minulost a posezení s umělci po koncertě se již bohužel nekoná. Bylo vždy hezké si povídat a dozvědět se něco ze zákulisí a života umělců. Po koncertě jsem ještě krátce pohovořil s paní Paulovou a dozvěděl se mimo jiné, že mají další koncert tria koncem února v Písku a že Anička též hraje s kytaristou a skladatelem Lukášem Sommrem, takže případný další koncert je nasnadě.

Nemůžu si odpustit upozornit na hru a výkon kontrabasisty Indi Stivína, sledovat ho bylo opravdu zážitkem. To, co předváděl na kontrabas, umí opravdu jen málokdo, nebylo pochyb o jeho výjimečnosti. Velmi doporučuji shlédnout videa, které má na YouTube. Ve svých 22 letech je vrcholných virtuózním hráčem světového formátu, věnuje se dirigentství, v roce 2019 založil hudební těleso Collegium Stivinum. Tento soubor se původně specializoval na interpretaci skladeb pro sólový kontrabas a orchestr. V současné době se však věnuje také repertoáru čistě orchestrálnímu či koncertům pro jiné sólové nástroje. Pokud je vám příjmení Stivín povědomé, tak ano, jedná se o vnuka známého flétnisty Jiřího Stivína. Velká radost a inspirace si takového muzikanta poslechnout.

Celý koncert byl opravdu nádherným zážitkem a souzvuk klarinetu, kontrabasu a klavíru pro ucho moc příjemný. Po závěrečném potlesku ve stoje trio ještě přidalo další z Osmi kusů Maxe Brucha, ze kterého hráli výběr čtyř.

Nutno podotknout, že o pauze již bylo k dispozici skromné občerstvení, neboť kulturní dům má opět restauraci. Děkujeme všem za účast na koncertu a těšíme se na další, na který Vás pozve kolegyně Marika. Přeji hezké dny plné harmonie.


Ondřej Sedlák