ZHODNOCENÍ LISTOPADU 2022 V BHP

Pocta KlarinetuPocta klarientu

Listopad je umělecky nejplodnější měsíc letošní sezony Bítešského hudebního půlkruhu. Jeden koncert máme za sebou, druhý před sebou a v prosinci budeme kulturně odpočívat.

1. listopadu 2022 zavítalo do Velké Bíteše klarinetové kvarteto ve složení Barbora Šmiřáková, Kateřina Kosková, Karel Dohnal a Petr Bohuš, který byl dříve pedagogem všech zbývajících členů kvarteta. Klavírní doprovod skvěle obstaral Lukáš Michel.

Nabitý program koncertu 

Na úvod koncertu vystoupilo klarinetové trio žáků zdejší Základní umělecké školy. René Batelka, Vojtěch Hudec a Aneta Vyskočilová výborně zahráli skladbu G. Millera – Chattanooga Choo Choo. Poté nás uvítal krátkým proslovem pan profesor Petr Bohuš. Koncert zahájili Barbora Šmiřáková a Lukáš Michel skladbou R. Schumanna – Fantazijní kusy pro klarinet a klavír. V tomto romantickém díle oba zaujali velmi emocionální a citlivou interpretací a skvělou vzájemnou souhrou. Následovala skladba P. Wajsara – Ptákoviny pro sólový klarinet. Všech pět částí s názvy – Kos, Kukačka, Káně, Datel a Slepice s gustem přednesl Karel Dohnal. Bylo zřejmé, že ho tento kus z oblasti soudobé hudby opravdu baví. Vystřídal zde různé hráčské techniky a například Kukačka, Káně či Slepice byly naprosto autentické.

První polovinu koncertu zakončil Pozdrav z Balkánu pro klarinety a klavír B. Kovácze. Hráči utvořili dvě naproti sobě hrající dvojice s klavírem uprostřed. Bravurně vystřihli krásnou ukázku balkánské dechovky v profesionálním provedení. S obrovským nasazením, temperamentem a citem pro věc, což diváky naprosto nadchlo.

Druhá polovina koncertu gradovala

Po přestávce se dostal ke slovu opět romantismus. Koncertní kus č.1 f moll pro dva klarinety a klavír F. Mendelssohna - Bartholdyho zahrály Barbora Šmiřáková a Kateřina Kosková. Střídaly se zde melodické i virtuózní části a obě klarinetistky předvedly, že jim to spolu skvěle zní i ladí. Skladbu argentinského skladatele C. Guastavina – Rosita Iglesias pro klarinet a klavír zahrál Karel Dohnal. Šlo o drobný kousek z moderního romantismu ve skvělém podání tohoto vynikajícího hráče.

Následovala ukázka židovské hudby. Karel Dohnal, Kateřina Kosková a Lukáš Michel přednesli Klezmer dance pro dva klarinety a klavír S. Nichifora. Tentokrát nás potěšila velmi osobitá a vtipná hudba pojatá jako rozhovor dvou klarinetů. Na závěr jsme vyslechli skladbu jihoamerické skladatelky B. Lockhart – Estampas Criollas pro klarinetový kvartet. Umělci excelentně zahrané čtyři venezuelské tance si vysloužily dlouhotrvající potlesk a dočkali jsme se ještě dvou drobných přídavků.

Osobně mě výkon všech hráčů velmi mile překvapil, a pokud se sezona bude odvíjet ve stejném duchu, máme se na co těšit.

Marika Vacková
dramaturgyně BHP