UDÁLOSTI LET MINULÝCH

 

MARIE HASOŇOVÁ A LUKÁŠ KLÁNSKÝ

Nápad na listopadový koncert Bítešského hudebního půlkruhu se zrodil zcela nenápadně před sedmi lety. Na hudebním festivalu v Olomouci se čirou náhodou setkal Otto Hasoň s tehdy asi čtrnáctiletou dívenkou Maruškou Hasoňovou. Už tenkrát vystupovala jako sólová houslistka s Mikulovským komorním orchestrem. Člověka se stejným příjmením (obzvlášť takovým) nepotkáte každý den. Slovo dalo slovo, Otta s Maruškou se stali přáteli a jeho touha, aby nám jednou zahrála ve Velké Bíteši, bude letos 5. 11. 2019 v 19 hodin v sále KD splněna.

Mimořádný talent Marie Hasoňové

A nemusíte se bát, že to bude pouze kvůli jejímu jménu. Možná si ještě někteří z vás vzpomenou, co říkával náš bývalý předseda Tomáš Mašek o dělání konkurzu do Bíteše...Marie Hasoňová by rozhodně prošla na jedničku.

Její hudební kariéra šla v průběhu posledních sedmi let prudce nahoru. Vloni absolvovala Pražskou konzervatoř. Je laureátkou mnoha houslových soutěží u nás i v zahraničí. V roce 2018 se stala vítězkou luhačovické Akademie Václava Hudečka a jako sólistka vystupovala s významnými orchestry. Byla účastnicí několika mistrovských kurzů světových virtuózů. Od září 2018 je novou členkou Quasi tria, které má za sebou již mnohá ocenění. V letošním roce začala studovat na Universität für Musik und darstellende Kunst Wien. Od mládí se věnuje též folklórní muzice, která je jí velkou inspirací.

Lukáš Klánský, výjimečný pianista

Na klavír Marii Hasoňovou doprovodí Lukáš Klánský, kterého není třeba podrobněji představovat. Hrál u nás již několikrát, naposled vloni s hornistkou Kateřinou Javůrkovou. Všichni, kdo jste měli možnost ho slyšet, mi jistě dáte za pravdu, že se svým klavírním uměním jde zcela ve stopách svého slavného otce prof. Ivana Klánského. Troufám si tvrdit, že dnes patří k našim nejlepším pianistům.

A na co se můžete v jejich podání těšit? Zazní hudba L. Janáčka, C. Francka a A. Schnittkeho. Pevně věřím, že nás Marie Hasoňová svojí hrou okouzlí stejně, jako se jí to daří v koncertních sálech v Praze, ve Vídni či jinde.

Marika Kašparová