TRIO ACTAEON ZAHAJUJE 23. SEZÓNU BHP

Milí příznivci Bítešského hudebního půlkruhu,
mimořádný hodový koncert je úspěšně za námi a s potěšením vás zvu na první řádný koncert 23. sezóny. Uslyšíte tři vynikající hudebníky, kteří spolu hrají od roku 2003 v uskupení Trio Actaeon.

Skladby klasicismu, romantismu i současné

Za vznikem tělesa stojí iniciativa klavíristy Eduarda Spáčila, který přizval ke spolupráci klarinetistu Jana Brabce a violistu Jana Řezníčka - a Trio Actaeon bylo na světě. V jejich repertoáru najdeme skladby z období klasicismu i romantismu, intenzivně se věnují interpretaci soudobé hudby. Řada skladatelů z Rakouska, Itálie či Kanady jim píše skladby přímo na míru. Koncertují v České republice i v zahraničí a setkávají se s velkým ohlasem publika.

Unikátní a pestrý výběr soudobé hudby

Těžištěm jejich vystoupení ve Velké Bíteši bude právě soudobá hudba, která je však dle slov violisty Jana Řezníčka velmi poslouchatelná. Celá první polovina koncertu je věnovaná rakouským skladatelům. Na úvod zazní Trio Es dur pro klarinet, violu a klavír, KV 498 „Kegelstatt" W. A. Mozarta. Potom už nás čeká přehlídka nejvýznamnějších rakouských autorů současnosti. Uslyšíme Drei Trios aus der Emigration P. Hertela, Trio Slovacco M. Kreuze a Sonátu pro violu a klavír F. Cerhy. Ve druhé polovině koncertu si vyslechneme Trio B dur, op. 274 pro klarinet, violu a klavír C. Reineckeho, významného německého skladatele, dirigenta a klavíristy, který se narodil jen o tři měsíce později než Bedřich Smetana.

Uslyšíte něco nového, zejména autory 20. stol.

Program je tedy nevšední a právě proto o důvod víc náš zahajovací koncert navštívit. Beethovena či Dvořáka na koncertních pódiích uslyšíte běžně, ale autoři 20. stol. se v programu až tak často neobjevují. Odhoďte tedy předsudky a vstupte do nové sezóny Bítešského hudebního půlkruhu s novou hudbou v podání Tria Actaeon.

Marika Kašparová