Tak jsme v Evropě

korn2Na prvním letošním koncertu Bítešského hudebního půlkruhu 3. ledna obdivovalo publikum dokonalou souhru mladého Korngold Quartetu.

Korngold Quartet hraje hudbu, za kterou by sklidil pochvalu na kterémkoli evropském pódiu. Bítešské publikum se už také dostalo na průměr běžný v městech Evropy – to znamená, že na koncert přišlo asi jedno procento obyvatel, tedy padesát posluchačů. Asi se budu muset příště na chvilku zamyslet, než budu obhajovat Velkou Bíteš jako mimořádnou baštu kulturních lidí, kteří nevysedávají doma, když pořádáme koncert. Určitě se na počtu publika projevily nachlazení, virózy, nepříjemné počasí, nebo možná naši stálí posluchači byli po Vánocích kulturně vyžilí. Uvidíme v únoru.

Kvarteto di Gioia přijalo před začátkem sezóny jméno brněnského rodáka Ericha Korngolda. Mladí umělci předvedli dokonalou souhru, suverénní technický nadhled a hlavně radost z muziky zcela odpovídající dřívějšímu názvu tohoto souboru (gioia = radost). Jako každoročně nezbývá než konstatovat: vyberete-li z listiny mladých umělců NČHF kohokoliv, máte jistotu, že se nespletete.

Korngold Quartet nám nabídl krásný program. Mozartův „Disonantní“ kvartet nám už dnes zní velmi libozvučně, přestože v době vzniku musela jeho úvodní část vzbudit zuřivé polemiky. Concerto da camera Bohuslava Martinů potěšilo nejen obdivovatele díla tohoto skladatele svojí průzračností a melodičností. Závěrečný kvartet E. W. Korngolda jenom prokázal, že hudba brněnského rodáka určitě zasluhuje více pozornosti, než se jí dosud dostává.

Zapamatujte si následující jména: Korngold Quartet, Kristina Czajkowská, Václav Zajíc – housle, Klára Hegnerová – viola a David Hrubý – violoncello. Určitě o nich ještě uslyšíte.

/Otto Hasoň

 

korn1

korn2 korn2 korn2