Moravští učitelé – spolehlivě dokonalí

Br0M-PSMU Mimořádný koncert Bítešského hudebního půlkruhu – vystoupení Pěveckého sdružení moravských učitelů v podvečer hodové soboty v kostele sv. Jana Křtitele byl příjemným nadechnutím před hlavní hodovou nocí. V Bíteši víme, že PSMU s prof. Lubomírem Mátlem nikdy nezklame, proto si tento sbor vždy najde svoje posluchače. Pro hodový koncert vybrali učitelé ze svého repertoáru osvědčené skladby.

Začínali a končili naprosto tradičně – Smetanovou Modlitbou a Nešverovou Moravěnkou; bez nich by pravidelným posluchačům určitě něco chybělo. Ani u ostatních skladeb nešlo o žádné experimenty – Palestrina, Gallus-Handl, Foerster, Janáček patří do kmenového repertoáru sboru už léta a jejich bezchybné provedení je poskládalo jako vybroušené diamanty do šperku koncertu.

Prof. Mátl přenechal dirigentské místo v několika skladbách svému žákovi, samozřejmě také členu PSMU, Jiřímu Šimáčkovi - a sám pozorně sledoval jeho výkon z první řady publika. Tvářil se velmi spokojeně. Poslední skladbou (před Moravěnkou) koncert vyvrcholil: Orffovo Sunt lacrimae rerum (Jsou slzy věcí) je velmi sugestivní kompozice 20. století inspirovaná texty starými pár tisíc let (Vergiliovy Aeneidy i bible). O den později jsem ji slyšel ještě jednou v Porta Coeli na festivalu duchovní hudby – stejně dokonale provedenou. „Umění je to proto, že nikdy předem nevíme, jak to dopadne,“ říkává občas vynikající houslista Jan Beránek. U Pěveckého sdružení moravských učitelů tato definice téměř neplatí, lépe řečeno: jejich standard je tak vysoký, že si můžeme být jisti skvělým uměleckým zážitkem z každého jejich koncertu.

Otto Hasoň