VÁNOCE KARLA IV. NA KONCERTU BHP

V prosinci se můžeme těšit na vystoupení souboru Schola Gregoriana Pragensis. Tento pátý koncert sezóny se koná pod záštitou starosty Velké Bíteše Ing. Milana Vlčka. Letos v květnu jsme oslavili 700 let od narození „Otce vlasti", krále českého a císaře Svaté říše římské Karla IV., kterého považuje český národ za jednu z nejvýznamnějších osobností své historie.

My si jej připomeneme právě tímto koncertem, jehož hudební obsah se ponese v duchu středověkých Vánoc. Soubor vydal k tomuto významnému výročí ve spolupráci se sopranistkou Hanou Blažíkovou album příznačně nazvané Carolus IV.

Karel IV. jako král kultury nejen pro Prahu

Byl to právě tento významný panovník, který Praze vtiskl množstvím architektonických a výtvarných skvostů její nebývalou krásu. Pečoval o rozkvět duchovního a kulturního života v našich zemích. Hudba se rozvíjela nejen ve svatovítské katedrále, ale také v prostředí pražské univerzity, kde zněly latinské duchovní písně a francouzská ars nova, či v Emauzích postavených Karlem IV. za účelem provozování slovanské liturgie.

To nejlepší z gregoriánského chorálu a zpěvu

Řekněme si něco k souboru. Schola Gregoriana Pragensis se řadí mezi přední světové interprety duchovní hudby. V roce 1987 ji založil David Eben, špičkový český odborník na středověkou hudbu a profesor gregoriánského chorálu na univerzitě ve švýcarském Lucernu. Soubor se zaměřuje jak na interpretaci gregoriánského chorálu podle nejstarších pramenů z 10. a 11. století, tak i na uvádění gregoriánských zpěvů vlastní české chorální tradice včetně raného vícehlasu. Na koncertech zaznívají i unikátní, souborem objevené skladby z 13. až 15. století. V repertoáru však lze nalézt i soudobou hudbu, kterou pro těleso napsali mladí čeští skladatelé. Soubor natočil řadu ceněných CD, často koncertuje doma i v zahraničí a v různých projektech spolupracoval s vynikajícími umělci a soubory.

Vzácná příležitost v rámci Bítešského hudebního půlkruhu

Věřím, že teď už si zajisté nenecháte tento koncert ujít a přijdete v úterý 6. prosince do kulturního domu Velká Bíteš. Začínáme jako vždy v 19.00 hodin. Já se na tento vynikající soubor těším už teď a srdečně Vás tímto za BHP zvu!

Ondřej Sedlák