Hody a folklór

foto Zacha_hody_2017_2Hody 2017 jsou za námi, vše je poklizeno a z ničeho už není patrno, že se ještě před několika dny nad střechami domů tyčila mája, zřejmě nejvýraznější symbol našich hodů. Ještě než se pokusím ty letošní v krátkosti zhodnotit, dovolte mi, abych se zamyslel nad tím, co vlastně dělá hody hodama.

 

Jak už jsem předeslal, je to určitě mája, dále samozřejmě rychtář a právo. Nic z toho by ale nebylo bez chasy, takže chasa je jistojistě nedílnou součástí hodů a vlastně i jejich každoročním tvůrcem. A co dál? Co ještě je tradiční součástí hodů a co už není? Jsou to kolotoče a lunapark? Koncerty populárních hudebníků? Stánky s pivem nebo ponožkami?

foto Zacha_hody_2017_1Přestože mnoho návštěvníků přichází na hody z nejrůznějších jiných důvodů, podstatou hodů jsou bezesporu lidové tradice, tzn. folklór. Součástí bítešských hodů, a já si troufám říct, že nedílnou, je sobotní folklórní festival Setkání na Podhorácku. V neděli patří pódium a náměstí krojované chase a v sobotu krojovaným účastníkům festivalu, zejména těm nejmladším. Ti totiž jednou dorostou, převezmou hodovou štafetu a stanou se „chasou". Je to takový „hodový potěr" a je tudíž zapotřebí se o něj co nejlépe postarat, mimo jiné právě podporou sobotního festivalu.

Já samozřejmě chápu snahu spolků, organizací a dalších subjektů využít návštěvnosti hodů „pro sebe", ale přetahování se o diváky a návštěvníky není podle mě ta správná cesta. Jsem přesvědčen o tom, že je spousta nevyužitého prostoru a příležitostí například o pouti, a že by proto nebylo na škodu (spíš právě naopak), kdyby se iniciátoři nejrůznějších akcí pokusili zaměřit právě na ni.

foto Zacha_hody_2017_8A teď konečně k těm letošním hodům. Mája byla sice o něco menší, ale byla pěkná, krásně oškrábaná a nazdobená, zkrátka povedla se. Rychtářské a konšelské páry zvládaly svoje role na výbornou, stejně tak písař, policajti a hodoví cigáni. Chasa pod vedením hlavního páru taky všechno zvládla.

 

Nějaký drobný nedostatek se samozřejmě vždycky najde, za sebe musím zmínit, že jsem postrádal tradiční kolečko pod májou, ale celkové hodnocení je určitě výborné.

Počasí v podstatě taky vyšlo, i když ten nedělní déšť mohl ještě aspoň dvě hodinky počkat. Na druhou stranu mohlo pršet od rána, takže buďme rádi za to, co bylo.

foto Zacha_hody_2017_12Sobotní Podhorácko se poněkud netradičně nekonalo na hlavním hodovém pódiu, ale na vedlejším krytém, vybaveném projekcí na LED obrazovku. Myslím si, že se to setkalo převážně s pozitivní odezvou, a že tím byla celá akce příjemně zpestřena.

Do programu hodů bohužel zasáhla neočekávaná událost, a to automobilová havárie skupiny R2 Brothers při cestě do Velké Bíteše, takže jsme museli oželet vystoupení nejrychlejšího cimbalisty na světě. Program byl přesto bohatý a každý si v něm mohl najít to své.

Letošní hody se zkrátka vydařily, díky Vám všem, co jste se na jejich přípravě a realizaci podíleli. Jsem hrdý na to, že v našem městě tuto tradici máme a pevně věřím, že si ji udržíme i do budoucna.

Honza Hotárek, Bítešan