Hodová návštěva ze Slovenska

hody 2017_TS_resize_318V době konání našich letošních hodů jsme měli čest hostit vítanou návštěvu ze Slovenska, z našeho družebního města, Hanušovic nad Topľou. Delegaci tvořili přednosta městského úřadu Ing. Miroslav Benča, ředitelka městského kulturního střediska Bc. Ĺubica Tomková, vedoucí školského úřadu Mgr. Ĺubica Vargová a pochopitelně také členové a členky FS Vargovčan a muzikanti ĽH Dzugasovci.

Naši slovenští přátelé přijeli už na hodový pátek odpoledne, dokonce o něco dřív než jsme je očekávali, takže neproběhlo jejich přivítání členy Bítešanu, jak bylo plánováno. Naše shledání bylo přesto velmi milé a srdečné. Vzhledem k relativně velkému počtu našich hostů se nepodařilo ubytovat všechny pod jednu střechu a bylo nutné je rozdělit do tří skupin. První z nich byla ubytována v Hotelu U Raušů, kde se jí ujal osobně pan hoteliér Jiří Rauš, druhá v Pensionu U Vrány, o tu se postaral Drahomír Palát, a poslední skupina našla svoje zázemí na pokojích bítešského kulturního domu.

hody 2017_TS_resize_038Poté, co se naši hosté zabydleli ve svých pokojích a trošku si odpočli po dlouhé a náročné cestě, nás čekala společná večeře v Selské hospodě U Vrány. Tam jsme se mohli konečně všichni vzájemně pozdravit a starosta našeho města, Milan Vlček mohl konečně celou delegaci přede všemi oficiálně přivítat. Po večeři následoval volný program, aby si naši hosté mohli najít vyžití podle svého gusta a vychutnali si atmosféru našich hodů se vším všudy. Nabízely se jim tradiční sklípky a mázhauzy, stánky s občerstvením, lunapark a v neposlední řadě koncert Petra Bende na náměstí. Přestože k vidění, slyšení i ochutnávání toho bylo všude víc než dost, netrvalo dlouho a většina z nás se opět sešla v Selské hospodě. Vytáhly se nástroje, zpívali jsme, tančili a utvrzovali naši družbu.

Druhý den byl na programu společný oběd v Restauraci U Raušů, kam byli rovněž pozváni další významní hosté, mimo jiné ředitel Technických služeb Ing. Gaizura, ředitelka Základní školy Tišnovská Mgr. Gaizurová a ředitel Základní umělecké školy pan Kratochvíl.

Odpoledne probíhal na náměstí, letos nikoli na hodovém pódiu, ale na krytém pódiu s projekcí na LED obrazovku, již 15. ročník folklórního festivalu Setkání na Podhorácku. Nám, nejstarší sekci národopisného souboru Bítešan, za doprovodu Houslové muziky Bítešan, patřil tradičně závěr odpoledního programu a po nás dostali příležitost naši slovenští kamarádi, aby v krátké ukázce nalákali diváky, na co že se mohou těšit večer, při jejich hlavním vystoupení na bítešském náměstí.

hody 2017_TS_resize_199A že se večer bylo na co dívat! Atmosféru vystoupení umocnila tma, takže o to více vynikly jejich barevné kroje (po pravdě řečeno ani nevím, kolik jich v průběhu vystoupení vystřídali), podpořené světelnými efekty a projekcí na LED obrazovku. Diváci měli možnost poslechnout si typické východňárské melodie v podání mladých, temperamentních muzikantů ĽH Dzugasovci a zhlédnout zajímavé choreografie v precizním provedení tanečníků a tanečnic FS Vargovčan. Sobotní večer byl opravdu nabitý. Jen co skončilo vystoupení Vargovčanu na náměstí, přesouvali jsme se do kulturního domu, kde měl proběhnout večer česko – slovenského přátelství, samozřejmě za účasti zástupců obou našich družebních měst a členů našich folklórních souborů. Večera se dále zúčastnili hodový rychtář s rychtářkou, s konšely a konšelkami, pochopitelně podporováni chasou, a dále pak široká veřejnost. O událost byl tak veliký zájem, že se ještě těsně před zahájením musely doplňovat stoly a židle v sálu, a přesto na všechny příchozí místo k sezení nevyšlo.

Někteří z nás toho stejně moc nenaseděli, protože muzikanti Houslové muziky Bítešan a Ľudové hudby Dzugasovci po celý večer neúnavně hráli a zpívali. Samozřejmě nechyběly ani oficiality, projevy a poděkování, ale většina večera se nesla v neformálním duchu a všichni se spontánně bavili, zpívali a tancovali. Družební večer se zkrátka vydařil!

DSC 7129V neděli ještě členové Vargovčanu svou účastí podpořili hodový průvod, ale hlavní hodový program už museli oželet, protože přišel čas balení, loučení a odjezdu. Čekala je ještě cesta zpátky na východ Slovenska, do jejich domovů v Hanušovcích nad Topľou. A jelikož většina z nich je žáky či studenty, tudíž v pondělí ráno museli jít do škol, bylo zapotřebí přijet v rozumném čase.

Loučení bývá vždycky vřelejší a dojemnější, protože za dobu pobytu vznikají nová přátelství a ta stará se upevňují. Ne jinak tomu bylo samozřejmě i u nás. Vyjádřeno slovy klasika: „jedno oko nezůstalo suché". Myslím si, že jsme našim přátelům oplatili jejich pohostinnost z loňska, a že si pobyt u nás náležitě užili a budou na nás v dobrém vzpomínat. Stejně jako my! Za sebe můžu prohlásit, že se už teď na další milá setkání moc těším.

Honza Hotárek, Bítešan