Jáchymovští vybudovali hnízdo pro čápy

23.4.2024

Jáchymov -_čapí_hnízdoI vy jste určitě zažili situaci, že Vám na střeše domu přistála rodinka čápů nebo jste je pozorovali při shánění potravy mladým. A právě takovýto zážitek stál u myšlenky postavit blízko obce čapí hnízdo.

Po úvodním shánění informací u ochránců přírody a ornitologů jsme se rozhodli jako jednu ze společných akcí vybudovat základ pro budoucí čapí útočiště. Vyřazený sloup elektrického vedení, šikovnost místních a vůle dotáhnout celý projekt do zdárného konce byla předmětem společné akce, na jejímž konci se podařilo sloup i s konstrukcí včetně proutěného výpletu vztyčit a ukotvit.

S čapím hnízdem se současně vybudovalo broukoviště s ukazateli směru na nejbližší vesnice. Škoda, že letošní brzké jaro nedalo možnost obhlédnout čapím rodinkám místo k hnízdění. Budeme tak doufat, že některé z blízkých čapích rodin z hnízd v Tasově, Skřinářově nebo i odjinud se místo zalíbí a ponechají ho svým potomkům k budoucímu zahnízdění.

V obci jsme pro prvního kdo objeví, že čápi pochopili, že základ hnízda by byl dobré místo k dobudování hnízda, vyhlásili odměnu. Pro ostatní byl odměnou společně strávený čas nad dobrou věcí v rámci vybudování hezkého prostředí pro žití na vesnici.

Za osadní výbor Jáchymova

Roman Pastyřík