VÝSADBA KOMUNITNÍHO SADU V JÁCHYMOVĚ

15.4.2024

Výsadba Jáchymov_kolážV neděli 5. května 2024 bude slavnostně otevřen komunitní sad v místní části Jáchymov.

Nevyužívaný městský pozemek byl letos osázen starými odrůdami ovocných stromů. Vysazeno bylo celkem 38 nových stromů zákrsků i polokmenů (třešně, višně, jablka, hrušně, švestky, mirabelky, jeřáby). Na původních stromech pozemku byly vyvěšeny ptačí budky. Jednotlivé stromy jsou označeny štítkem s názvem odrůdy a na okraji sadu je instalována informační tabule s plánem výsadby.

Sad byl doplněn lavičkami a bude sloužit jako místo setkávání a odpočinku všech obyvatel místní části Jáchymov.

Tento projekt byl vytvořen díky grantovému programu Nadace Partnerství, individuálním dárcům veřejné sbírky a partnerům iniciativy Sázíme budoucnost.

Pohled na vysazený sad (na prezentační video se můžete podívat na následujícím odkaze):

https://www.dropbox.com/scl/fi/5ox007tqfjjhhv74rr42q/V-sadba-sadu-480.mp4?rlkey=y5wvz14zlaghblwgmj07gnjq3&dl=0

 

Předseda osadního výboru p. Roman Pastyřík nám o projektu napsal:

Výsadba komunitního sadu k výročí založení obce Jáchymov

I přes vytížení obyvatel přípravou svých zahrádek na jarní probouzení se nám v obci podařilo realizovat delší dobu chystaný projekt výsadby komunitního sadu k příležitosti založení obce Jáchymov. Původní idea byla, že za každý dům v obci přibude na nevyužívaném městském pozemku jeden ovocný strom. Od začátku jsme se při návrhu výsadby soustředili na maximální využití původních ovocných odrůd tak, aby se do krajiny vrátily tyto dnes již pozapomenuté druhy. Sad by tak měl být místem, kde se budou potkávat generace obyvatel a ovoce z něj společně zpracovávat na všechny způsoby.

Záměr se potkal s možností využití grantového programu Sázíme budoucnost Nadace partnerství Brno. Po předložení našeho záměru nastal čas očekávání, zda bude žádost o grant úspěšná a potvrzení přidělení grantu skutečně dorazilo. Připravil se plán výsadby a čekalo se na vhodné počasí pro výsadbu a současně se chystal pozemek. Záměr byl dokončen v období velikonočních svátků a dnes je již sad připraven začít plnit svou funkci. Při výsadbě samozřejmě asistovali občané Jáchymova, kteří také budou mít na starosti jeho dlouhodobou udržitelnost a obecně starostlivost o něj.

Slavnostní otevření sadu plánujeme spojit s dokončením rekonstrukce kulturního domu v Jáchymově na 5. 5. 2024, ale už nyní, díky vytvoření klidové zóny a osazení laviček, nabízí sad místo pro krátké zastavení jak místním tak i přespolním.

Roman Pastyřík