PODĚKOVÁNÍ ZA TŘÍKRÁLOVOU SBÍRKU

29.1.2024

Tři králové-žďárskoPršelo a mrzlo, přesto tři králové vykoledovali k dnešnímu dni 5 129 250 Kč
Tříkrálová sbírka roku 2024 je sečtena. I když tóny koledy provázelo začátkem ledna převážně nevlídné počasí, podařilo se našim koledníkům vykoledovat pro služby žďárské Charity 5 020 794 Kč. Ty se ukrývaly v 571 zapečetěných kasičkách.

Dalších 108 456 Kč tvoří k dnešnímu dni online platby a bezhotovostní dary.

„Dovolte mi poděkovat každému z Vás – ať jste v letošní sbírce v roli dárce či koledníka. Jakákoliv pomoc je při Tříkrálové sbírce důležitá a přináší veliký užitek především našim klientům. Za Váš čas i finanční dar jsme opravdu vděční," vzkazuje všem Ing. Jana Zelená, ředitelka Oblastní charity Žďár nad Sázavou.

K poděkování se přidává i Farnost Velká Bíteš. Ve Velké Bíteši a okolních obcích se vybralo celkem 255.896 Kč, ve farnosti Březí a obcích 83.174 Kč (Březí Ondrušky 13.628 Kč, Březské 10.380 Kč, Borovník 13.500 Kč, Rozseč 6.466 Kč, Níhov 39.200 Kč.

Poděkování za_Tříkrálovou_sbírku_2024_002Získané finance budou použity především na nákup nového svozového auta pro denní stacionář Nesa. Jedná se o speciálně upravený vůz pro uchycení invalidních vozíků pro přepravu lidi s mentálním a kombinovaným postižením do stacionáře a zpět domů.

Dále výtěžek podpoří terénní sociální a zdravotní služby, a to nákupem celkem pěti osobních vozů, pro Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, Osobní asistenci, Charitní pečovatelskou službu a Domácí hospic Barborka. Pro pracovníky těchto služeb je automobil nezbytným pracovním prostředkem k dopravě k uživatelům a pacientům. Jen v roce 2023 ujeli pracovníci žďárské Charity 514 350 km a postarali se o 1 965 klientů v rámci svých terénních služeb.

A v neposlední řadě podpoří výtěžek sbírky i dobrovolnické centrum Kambala, které pracuje s dobrovolníky, podílejícími se na realizaci projektů Charity a dalších sociálních služeb v regionu.

„Po roční odmlce jsem měla opět možnost zavítat do terénu a setkávat se s našimi úžasnými asistenty, tedy s lidmi, kteří v jednotlivých regionech pomáhají s realizací Tříkrálové sbírky. Zároveň byl pro mě letošní ročník opět trochu jiný. Kvůli mému zranění jsem musela oslovit ke spolupráci i kolegy z Charity. Proto mám navíc velkou radost, že se nám spolupráce osvědčila a že mám kolem sebe lidi, na které se mohu spolehnout. Současně bych moc ráda poděkovala své rodině, bez jejíž obrovské podpory bych se nemohla občas vydat i do terénu a užít si příjemná setkání s našimi spolupracovníky po celém okrese," sděluje své dojmy a díky Veronika Dobrovolná, maminka tří malých koledníků, která se po letech opět vrátila ke koordinátorskému žezlu Tříkrálové sbírky.

Organizaci sbírky průběžně komplikoval nejen velký mráz, ale i občasný déšť. Jak se shodla většina pamětníků sbírky, mokré kostýmy v jednotlivých ročnících sbírky tu snad ještě nebyly. Všech 2 300 koledníků na území, ve kterém Oblastní charita Žďár nad Sázavou poskytuje své služby, si proto zaslouží obrovské poděkování. To Charita vyjádřila neobvyklým koncertem čtyř těles v neděli 14. ledna v kostele sv. Kunhuty v Novém Městě na Moravě, při kterém přítomní měli možnost vyslechnout tóny vánoční mše Jakuba Jana Ryby ve velkolepém provedení. Na koncertu účinkovaly: Magnificat, chrámový sbor, Lelekovice; komorní Studánka při ZUŠ Bystřice n. P.; komorní sbor Alter ego, Bystřice n. P.; Smyčcový orchestr N. Kyjovského při ZUŠ Bystřice n. P. v komorním obsazení.

„Velkou radost v tříkrálovém terénu mi udělala jedna dárkyně, která kromě financí podpořila tři malé klienty Charitní záchranné sítě dárkovými balíčky, a to proto, že jim chtěla udělat radost. To jsou okamžiky, kdy se ráda utvrzuji v tom, že naše charitní služby nejsou zbytečné. Že koledujeme pro dobrou věc," hodnotí Veronika Dobrovolná.

Do tříkrálové koledy se již tradičně zapojily i školy, které do ulic vyslaly své studenty a tím podpořily myšlenku dobrovolnictví. Jde především o Střední odborné učiliště Bělisko v Novém Městě na Moravě a Biskupské gymnázium Žďár nad Sázavou. Koledu se podařilo obnovit i na městských úřadech v Bystřici nad Pernštejnem, Velkém Meziříčí i ve Žďáře nad Sázavou.

Do Tříkrálové sbírky můžete přispívat i nadále online:
https://zdar.charita.cz/podporte-nase-sluzby/trikralova-sbirka-2024/

KONTAKTY
Veronika Dobrovolná, koordinátorka Tříkrálové sbírky, 777 755 444
Lenka Šustrová, propagace, 739 389 183