V. ročník Velkobítešského gulášfestu byl úspěšný

31.8.2023

000-56popáté se poslední srpnovou sobotu sešly týmy, aby předvedly své gurmánské umění. Počasí opět gulášfestu přálo, a tak po sedmé hodině ranní bylo soutěžní klání zahájeno.

Všech šest zúčastněných týmů po celou gastro akci dávalo najevo, že se všichni přišli bavit, což byla hlavní myšlenka celé akce. Původně bylo přihlášeno sedm týmů a další ještě měly zájem o vaření této původně maďarské speciality, ale několik dnů před začátkem se odhlásil „domácí" tým Božského burgeru.

Letos měli účastníci volné pole působnosti a tak vedle hovězího se vařil srnčí, vepřový, ale i segedínský guláš. Musím podotknout, že předseda odborné poroty konstatoval, že jeden vedle druhého vykazovali mistrovské umění kuchařů a kuchařek. Důkazem velké popularity, kterou tento festival získává, je návštěva publika z různých částí Moravy a Vysočiny a též pozvánky vysílané nejpřednějšími rádii a i televizí Nova.

000-84Šest stovek platících návštěvníků obdrželo poukázky k jednotlivým stánkům, za které jim byl vydán gulášek. Na základě své chuti pak návštěvníci udělili žetony dvěma nejlepším týmům.

 

Odborná pětičlenná porota ochutnávala vzorky guláše bez vědomí toho, který vzorek je od kterého týmu, a měla za úkol stanovit pořadí. K tomu všemu zahrály návštěvníkům tři skvělé country kapely.

Kulturní program zahájila velkomeziříčská skupina Weget, následovala pak dačická kapela Dobrá Pára a zlatým hřebem bylo vystoupení Františka Nedvěda s kapelou První podání, známé songy bratří Nedvědů si prozpěvovali snad všichni návštěvníci.

Čas příprav vystoupení byl protkán soutěžemi, nejprve nastoupilo deset dětí k degustační soutěži v pojídání palačinek. Palačinky na gulášfestu připravovali pracovníci firmy Labara a dědem velmi chutnaly.

000-118Dospěláci měli připravenou soutěž v pojídání guláše. Na toto klání se dostavil i nejznámější český jedlík Jarda Němec z Bystré u Poličky. Před soutěží se roztrénoval třemi porcemi guláše a v samotném klání za pět minut spořádal dalších dvanáct porcí s pivem a chlebem. Musím ještě podotknout, že o dvě hodiny později vyhrál gastro soutěž v Brně Líšni, kde do sebe nasoukal tucet koblih.

No a jak to dopadlo? U odborné poroty, která předala všem účastníkům medaile, zvítězil tým Gulášníci Petráveč, na druhém se umístil Lunch Team a na bednu se dostali i Bítešští hasiči. Lockdown tým obsadil čtvrtou příčku před Bítešskými hasičkami a zvláštní cenu poroty obdržel tým Mlsounů za segedín.

000-171U návštěvníků obdržel vítězný pohár a zvítězil tým Zdeňka Baláše Lunch team, který si pořadí vyměnil s borci z Petrávče. Třetí byli opět hasiči, před Lockdown týmem. Páté místo patřilo Mlsounům a šesté skončily Bítešské hasičky. Snad všichni lidé, kteří dorazili do amfiteátru ke kulturnímu domu, si odnášeli krásné zážitky a někteří šťastnější i výhry z bohaté tomboly.

Tímto bych na závěr chtěl poděkovat mistru zvuku Aloisi Špačkovi za mistrné nazvučení akce, Karlu Hegnerovi za moderaci, dále všem sponzorům a v neposlední řadě Zdeňku Balášovi a jeho pracovníkům za technickou podporu a luxusní živáňskou pečeni a též Karlu Smolíkovi, který se staral o pitný režim.

Pevně doufám, že šestý ročník, který by se měl uskutečnit v sobotu 24. srpna 2024, zase vyjde a všichni si to náležitě užijí.

 

Josef Jelínek

Foto: Zbyněk Lola