FOLKLORNÍ PŘEHLÍDKA MLADÉ BÍTEŠSKO

21.6.2023

Otto Valeš13V prosluněnou červnovou neděli 18. 6. 2023 odpoledne ožilo náměstí ve Velké Bíteši množstvím dětí, hudebníků a zpěváčků. Každoroční přehlídka činnosti dětských a mládežnických skupin fungujících ve městě a sousedním Vlkově po celý školní rok nám v jeho závěru předvedla výsledky svojí práce. Děti oblečené v krásných podhoráckých krojích již vyhlíží prázdniny a léto.

Po úvodním slovu a přivítání diváků ze stran moderátorek se nám představila mládež Bítešanu. Za zpěvu podhoráckých písní zatančila Březnická kola.

Dále přišly na řadu děti z obou mateřských škol. Mateřská škola Masarykovo náměstí a její soubor dětí Sluníčko pod vedením Lenky Klimešové a Milady Tesařové divákům předvedl pásmo Až zahrají muziky bude tanec veliký.

Otto Valeš3Bítešánek z Mateřské školy U stadionu, při zvuku harmoniky paní Nadi Burianové a spolu s Gabrielou Pöšpoky zatančily v pásmu U rybníka.

Nejmenší děti Bítešanu Maláčci, vedeni Šárkou Prokešovou, vystoupily s Jarním pásmem, v jehož úvodu zazpívala Anička Prokešová.

Navštívily nás také děti ze sousedního Vlkova. Soubor Vlkováček, který vede paní Markéta Michalová, představil Práci doma i na zahradě.

Otto ValešBítešan Přípravka pod vedením Dany Jirglové přivítala léto pásmem Svatojan, kde děti zpěvem a tancem předvedly letnicové obyčeje, vití věnečků a jejich házení do potoka. Skákání přes oheň a sběr bylin při zpěvu podhoráckých písní, ale i písní z jiných regionů.

Skupinu Zpěváčků vede Irena Valachová, v jejich sólovém podání zazněly lidové písně v několika samostatných vstupech. Poprvé také vystoupili Mladí muzikanti s hrou na klarinety za doprovodu harmoniky Jaroslava Coufala, kteří zahráli ke zpěvu tři známé národní písničky. Poté přišla na řadu dětská skupina Bítešanu pod vedením Elišky Hradilové. Předvedla pásmo Vynášení moreny s hudebním doprovodem kláves Anny Jirglové.

Mládež Bítešan vedená Silvou Smutnou a Věrou Pospíšilovou si připravila dva krátké taneční vstupy, první nazvaný Řezník a druhý Stárci, stárci, zaměřený na tradiční hody. Vystoupení mládeže a přípravky Bítešanu doprovázel dívčí pěvecký sbor a muzika souboru, která se letos představila v širším instrumentálním složení: Jaroslav Coufal (akordeon), Irena Valachová (violoncello), Alice Valešová (housle), Aneta Rosendorfová (housle) a host Otto Hasoň (housle).

Folklorní přehlídku zakončilo hudební pásmo Bítešanu, které na Zelený čtvrtek tohoto roku vysílal Český rozhlas Brno v přímém přenosu z nedalekého Níhova, kdy v pořadu Apetýt dívky zazpívaly několik písní doprovázených muzikou Bítešanu.

Bítešské náměstí se nejen roztančilo, ale také rozeznělo hudbou a zpěvem. Jsme moc rádi, že je ve městě tolik dětí, které hudba a pohyb baví. Také obětavých lidí, kteří se jim věnují a již od nejmenších předškoláků probouzí lásku k hudbě, tanci a lidovým tradicím.

Děkujeme moc organizátorům ICaKK za skvělou přípravu celé akce, panu Aloisi Špačkovi za pečlivou přípravu ozvučení, paní Silvě Smutné za umělecké vedení celého programu a divákům za podporu potleskem, při snaze účinkujících potěšit jejich ucho, oko a srdce.

Dana Jirglová
Foto: Otto Valeš