OCHOTNICKÝ FESTIVAL 2023

21.6.2023

DSC 0794_2Informační centrum a Klub kultury letos poprvé uspořádal ochotnický festival na Masarykově náměstí ve Velké Bíteši.


Ve středu 14. června se na náměstí odehrál muzikál „Jedno jaro v Paříži aneb Krvavá Henrieta" v podání divadla Stodola ze Sivic. Diváci se díky hercům přenesli do Paříže roku 1914, do doby počátku 1. světové války. Muzikál pro činoherce, nebo jak sám autor uvádí „grandiózní minimuzikál", je příběhem lásky a vraždy z dob, kdy Evropa tančila valčík. Vlastní podstatou děje byla rekonstrukce soudního procesu, v němž je manželka ministra financí Roberta Caillarda obviněna z vraždy šéfredaktora časopisu Figaro. Byly opravdu motivem vraždy jen kompromitující materiály, které novinář údajně vlastnil? Nebo se za zločinem skrývalo něco víc? Příběh lásky a vraždy sledovali přes dvě hodiny nejen dospělí, ale i malí diváci.

DSC 0882_2Ve čtvrtek 15. června jsme přivítali Ochotnický spolek Pozpátku z nedalekých Říčan s představením Drazí Pozůstalí. Navzdory svému názvu se jednalo o komedii. Nepříliš harmonická rodina se sešla krátce po pohřbu na čtení poslední vůle. Začaly se odhalovat charaktery osob a vyplouvat na povrch skrytá tajemství. A jak to vše dopadlo? To ví jen návštěvníci, kteří se zúčastnili. Takové rozuzlení a konec celého příběhu možná nikdo nečekal a byl velmi překvapivý.


V pátek 16. června své dovednosti představili členové Ochotnického divadla Boskovice s komedií Blboviny. Už samotné telefonáty s vedoucím divadla p. Slezákem byly velmi zajímavé a dalo se předpokládat, že toto představení bude plné humoru a legrace, a tak se i stalo.
DSC 0922_2Komediální hra Blboviny Jiřího Pálky byla složená z minipříběhů napsaných formou skečů. Celý příběh se odehrával na psychiatrii, kde hlediště tvořilo čekárnu, a jeviště byla ordinace psychiatra - psychoanalytika. Hlavními hrdiny byli emočně labilní pacient Čubr a vychytralý psychoanalytik. Čubr trpěl všemi základními neduhy moderního člověka: trpěl ztrátou základních jistot, nízkým sebevědomím a neschopností vyrovnat se s nároky společnosti na každého jedince, pocitem osamění a nenaplněnou touhou po opravdovém citu. Základní léčba Čubrovy psychické lability spočívala v tom, že si s psychiatrem přehrával různé situace ze svého života i života společnosti, které pak spolu hodnotili.
Toto skoro tříhodinové představení bylo opravdu plné legrace a improvizace. Asi v polovině představení začalo pršet, ale jen chvíli... Co teď? Ochotníci se nezalekli a pozvali si přítomné přímo na jeviště i s lavičkami. Takže se z pódia stalo jeviště, ale i hlediště. Návštěvníci si představení velmi užili a nečekaný deštík jim vůbec nevadil. Po skončení všichni odcházeli s dobrou a pozitivní náladou i s nečekanými a nepředvídatelnými zážitky.

Další ochotnická divadla a ochotnický festival se chystá na jaro 2024 v kulturním domě ve Velké Bíteši. Těšte se již nyní.... Určitě to bude opět stát za to.


Silvie Kotačková, Informační centrum a Klub kultury

DSC 0793_2_copyDSC 0856_2DSC 0894_2