BÍTEŠANÉ V ŽIVÉM VYSÍLÁNÍ BRNĚNSKÉHO ROZHLASU

19.6.2023

BÍTEŠANÉ V_ŽIVÉM_VYSÍLÁNÍ_BRNĚNSKÉHO_ROZHLASU_foto_jiri_kokmotosNa Zelený čtvrtek 6. dubna 2023 v ranních hodinách se vydala skupina zpěvaček a muzikantů z Velké Bíteše do nedaleké obce Níhov na návštěvu k manželům Petru a Petře Burianovým. Český rozhlas Brno z jejich usedlosti živě vysílal dvouhodinový pořad Apetýt.

Mezi pořady brněnského rozhlasu náleží Apetýt již víc jak třicet let k nejoblíbenějším. Oceňují ho všichni, kteří se chtějí pobavit, potěšit, ale také dozvědět zajímavé a užitečné informace jak od osobností a odborníků, tak od dalších posluchačů.

Moderátorka Jarka Vykoupilová se tentokráte zaměřila na velikonoční téma. Rozhovor vedla s hostitelkou Petrou Burianovou, známou pekařkou a cukrářkou. Řeč byla nejen o Zeleném čtvrtku, co se peklo, jedlo, co se mohlo a nemělo dělat, ale i o barvení vajíček, symbolice kraslic a způsobu jejich zdobení. Petr Burian zase popsal přípravu vrbových proutků a techniku pletení pomlázky.

K mikrofonu zasedla také Silva Smutná a hovořila o podhoráckém regionu, jeho lidové kultuře, představila Národopisný soubor Bítešan, hudební repertoár a úspěchy. V průběhu pořadu zazněly lidové písně v sólovém a sborovém podání dívčí pěvecké skupiny ve složení Anička Jirglová, Anička Kratochvílová, sestry Barbora a Terezka Smutných, Vendula Kmentová, Nina Geisselreiterová a Iveta Chmelíčková. Hudební doprovod se realizoval kvůli technickým možnostem v omezeném složení – Jaroslav Coufal (akordeon) a Otta Hasoň (housle).

Bítešská veřejnost měla také možnost si poslechnout tyto písně v úplném hudebním doprovodu v programu letošní přehlídky Mladé Bítešsko v neděli 18. června 2023.

Záznam vysílání z Níhova je možno zpětně poslechnout v rozhlasového archivu na těchto odkazech:

https://www.mujrozhlas.cz/apetyt/zveme-vas-do-nihova-kde-pusobi-cukrarka-pekarka-petra-burianova-jeji-manzel-petr-burian-0

https://www.mujrozhlas.cz/apetyt/vrkoc-beranek-jidasci-vajicka-svatecni-apetyt-zavital-na-zeleny-ctvrtek-do-nihova


Silva Smutná

Foto: Archiv rozhlasu