CYKLISTICKÝ ZÁVOD - OČIMA POŘADATELE

12.4.2023

BrychtaJan VelkaBites_Brno_VelkaBites_20230326_120225_DSC_0563Bíteš ovládl mistr Evropy
Někdejší mistr Evropy v dráhovém keirinu Pavel Kelemen z týmu ATT Investments získal první významný výsledek po přestupu na silnici. V české cyklistické primaveře Velká Bíteš – Brno – Velká Bíteš, považované vedle mistrovství republiky za nejprestižnější domácí jednorázovku, ukázal v závěrečném sprintu svou ohromnou rychlost a korunoval tak skvělé vystoupení celého týmu, do kterého letos přestoupil.

Úvodní kilometry 162 kilometrů dlouhého, studeného a větrného závodu nevypadaly, že by se v závěru mělo odehrát pravé cyklistické drama. Vše podstatné se začalo vyvíjet až na závěrečných okruzích kolem Velké Bíteše. V předposledním okruhu se ze zbytku původně sto šedesáti osmi hlavého pelotonu oddělilo trio nejsilnějších ve složení Michael Boroš (Elkov – Kasper), Jiří Petruš (ATT Investments) a Polák Pawel Szóstka (Lubelskie Perla Polski) a už se zdálo, že si to rozdají o vítězství na Masarykově náměstí.


BrychtaJan VelkaBites_Brno_VelkaBites_20230326_115346_DSC_6159Ještě 7 kilometrů před cílem byl odstup mezi pelotonem a vedoucí skupinou kolem jedné minuty, jenže poté rozjeli jezdci ATT Investments v čele s Danem Turkem, Jakubem Otrubou a Matúšem Štočkem tak vysoké tempo, že na bočním větru zcela rozervali hlavní pole a udrželi se pouze Dominik Neuman (Elkov Kasper), Maciej Paterski (Voster ATS) a Richard Holec (Tufo Pardus Prostějov). Vedoucí trojka vzdorovala až do mety posledního kilometru, kdy byla touto stíhací skupinou pohlcena. Na čtvrté pozici si ATT Investments vezl sprintera Pavla Kelemena, bývalého dráhového reprezentanta a bylo jasné, že to bude právě on, kdo bude za pardubický celek spurtovat. Tým ATT Investments byl zaslouženě odměněn prvním místem, druhý skončil Dominik Neuman a stupně vítězů doplnil Richard Holec.

Pořadatel již 47. ročníku tohoto významného tuzemského závodu Tělovýchovná jednota Favorit Brno touto cestou děkuje městu Velká Bíteš v čele se starostkou Ing. Markétou Lavickou za poskytnuté zázemí a za vytvoření skvělých podmínek pro uspořádání tohoto závodu, který každým rokem otevírá silničářskou sezónu v ČR. Poděkování si rovněž zaslouží ředitel Informačního centra a Klubu kultury Města Velké Bíteše pan Ing. Josef Jelínek a produkční, kulturní a programová pracovnice paní Silvie Kotačková, kteří stáli za příkladnou místní propagací akce. V neposlední řadě patří velký dík také kolektivu pracovníků Technických služeb Velká Bíteš pod vedením pana Ing. Pavla Gaizury a vedoucímu Městské policie Velká Bíteš panu Pavlu Hradeckému.


BrychtaJan VelkaBites_Brno_VelkaBites_20230326_161608_DSC_1586Ceny pro nejlepší závodníky věnoval pan Milan Sláma z Uzenářství a lahůdky Sláma a paní Alexandra Meixnerová z Řemeslné pekárny Jindřichov. Finanční ceny pro nejrychlejší závodníky na sprinterských prémiích poskytnul pan Jiří Rauš.


V prostoru startu a cíle byla opět umístěna velká LED obrazovka s živým přenosem závodu, jenž bylo možné sledovat rovněž na obrazovkách hybridního vysílání České televize. Projekce vznikla za přispění města Velká Bíteš a pořádajícího Favoritu Brno, který zafinacoval nejenom kompletní výrobu, ale zajistil také vírník, ze kterého byly pořizovány atraktivní záběry ze vzduchu. Zasvěcený komentář poskytli Josef Kratina a Tomáš Konečný, které můžete slýchat z obrazovky České televize. O dobrou pohodu na náměstí dbala rockabilly parta Papakult a mluvené slovo měl na starosti Luděk Savana Urbánek, moderátor rádia Kiss a Signál.


Hladký a bezproblémový průběh závodu na území obce zajistili dobrovolníci z řad bítešských sportovců z TJ Spartak pod vedením pana Ing. Petra Světlíka a Sboru dobrovolných hasičů Velká Bíteš, kteří měli na starosti zajištění bezpečnosti na křižovatkách a dalších rizikových místech a kterým patří také naše poděkování. I díky jejich přispění považujeme akci za zdařilou a věříme, že se ve Velké Bíteši potkáme i příští rok.

Za organizátora TJ Favorit Brno  Josef VAISHAR

FOTO: © Jan Brychta/TJ Favorit Brno