Bíteš ovládl mistr Evropy v keirinu z roku 2015

27.3.2023

BrychtaJan VelkaBites_Brno_VelkaBites_20230326_155246_DSC_1489Fantastický závěr týmu ATT Investments rozhodl o vítězi české jarní klasiky Velká Bíteš - Brno - Velká Bíteš. Už se zdálo, že o první místo budou spurtovat tři uprchlíci, ale v posledních kilometrech rozjel ATT Investments tak ostré tempo na terezínu, že nejenom utrhl skoro všechny soupeře z týmu Elkov Kasper, ale hlavně dojel vedoucí trio. A ve spurtu byl Pavel Kelemen neporazitelný.

Začátek populární klasiky nebyl zrovna vzrušující, zato dojezd bral dech. Na cestě Z Velké Bíteše nikdo neodjel, nezávodilo se vůbec aktivně a peloton 165 startujících dorazil do Brna, kde ve výjezdu na první vrchařskou prémii v brněnských Kohoutovicích si pro body za první místo dojel Tomáš Kalojíros. Právě Kalojíros byl protagonistou prvního pravého úniku závodu. Ten vyprovokoval Richard Habermann z pražské Sparty ve výjezdu z Popůvek. Habermanna si dojeli Polák Szymon Lapsa a Kanaďan Eric Inkster a následně také už zmíněný Kalojíros.

BrychtaJan VelkaBites_Brno_VelkaBites_20230326_123831_DSC_0706Kalojíros sbíral vrchařské body
V pelotonu panoval naprostý klid, na čele si povídali jezdci ATT Invetsments a Tufo Pardus Prostějov a nechali vedoucí čtveřici téměř tříminutový náskok. A ani v prvním výjezdu na vrchařskou prémii nad Zastávkou se v pelotonu nejelo. Kalojíros si dojel pro další vítězství na vrchařské prémii.

Na rovině v okolí Zbraslavi se peloton na větru sice trochu natáhl, ale nikdo neodpadal a žádnému týmu se nepodařilo opravdu zaútočit. Čekalo se na druhou polovinu závodu. V prvním průjezdu cílem na Masarykově náměstí ve Velké Bíteši spurtovali uprchlíci o první místo na rychlostní prémii a nejrychlejší byl Habermann. Peloton ztrácel 2:40 a měl situaci pod kontrolou.
Následoval dlouhý okruh s dalším průjezdem Zastávkou a vrchařskou prémií nad touto obcí. Opět ji vyhrál Kalojíros a zajistil si vítězství ve vrchařské soutěži, což byl nepochybně jeho hlavní cíl. Poté už se začalo útočit i v hlavním poli. Aktivní byli zejména jezdci Elkovu, zatímco soupeři z ATT pouze reagovali na jejich nástupy. Zkusil to mistr republiky Matěj Zahálka a také Adam Ťoupalík, ale prostor nedostali.

BrychtaJan VelkaBites_Brno_VelkaBites_20230326_150203_DSC_1319ATT Investments hlídal útoky Elkovu
Na bočním větru u Zbraslavi se peloton poprvé rozdělil na několik malých skupin. Vpředu se udržela většina jezdců Elkov Kasper a ATT Investments. Ale skupina dlouho pohromadě nezůstala, přišly další útoky a zbylé uprchlíky si dojelo několik jezdců. Vznikla skupina ve složení: Bartosz Rudyk (Voster ATS), Jiří Petruš (ATT Investments), Jan Kašpar (ATT Investments), Pawel Szóstka, Jakub Říman (DK Bikeshop RACING Team), Michael Boroš (Elkov Kasper), Daniel Mráz (Elkov Kasper), Michael Kollert (Xeelo), Richard Habermann (Sparta Praha), Tomáš Kalojíros (Lubelskie Perla Polski) a Marek Čanecký (RRK Group).
Skupina postupně navyšovala náskok před hlavním polem, což se moc nelíbilo favoritům z Elkov Kasper. Proto v prvním ze třech závěrečných okruhů s délkou 18 kilometrů zaútočili Adam Ťoupalík a Jan Bárta. Podařilo se jim získat malý náskok, ale za chvíli byli dostiženi pelotonem, kde se točili jezdci ATT. Dva okruhy před cílem byl rozdíl mezi čelem a hlavním polem 1:40.

Závodníci ATT kontrolovali čelo pelotonu, zatímco vpředu se neustále nastupovalo. Útoky režírovali závodníci Elkovu, Mráz a Boroš. Na jejich útok reagovali oba jezdci ATT a nechtěli se s hradeckými cyklisty točit. Až v závěru předposledního okruhu, po dalším Borošově útoku, začal s českým cyklokrosovým mistrem střídat Jiří Petruš. Za chvíli si je dojel Polák Szóstka a trojice ujížděla ostatním uprchlíkům.


BrychtaJan VelkaBites_Brno_VelkaBites_20230326_152448_DSC_1385Skvělý závěr v podání ATT
V nájezdu do posledního okruhu mělo vedoucí trio náskok půl minuty před šestičlennou skupinou a peloton vedený jezdci ATT Investments ztrácel 1:25. Zdálo se, že o vítězi se rozhodne mezi prvními třemi závodníky, protože tempo v pelotonu nebylo moc vysoké. Tým ATT jel udržovacím způsobem, ale vedoucí skupina také zpomalila po neúspěšném útoku Michaela Boroše ve stoupání.

Ještě 7 kilometrů před cílem byl odstup mezi pelotonem a vedoucí skupinou kolem jedné minuty, jenže poté rozjeli čtyři jezdci ATT Investments v čele s Danem Turkem, Jakubem Otrubou a Matúšem Štočkem tak vysoké tempo, že na bočním větru zcela rozervali hlavní pole a udrželi se pouze Dominik Neuman (Elkov Kasper), Maciej Paterski (Voster ATS) a Richard Holec (Tufo Pardus Prostějov). Na čtvrté pozici si ATT Investments vezl sprintera Pavla Kelemena, bývalého dráhového reprezentanta a bylo jasné, že to bude právě on, kdo bude za pardubický celek spurtovat.
Kelemen ukázal na Masarykově náměstí ve Velké Bíteši svou ohromnou rychlost a získal první významné vítězství na silnici. Týmu ATT Investments se zároveň poprvé podařilo vyhrát Bíteš a není pochyb o tom, že letošní sestava je jejich nejlepší v historii. Druhý skončil Neuman a třetí Holec. Na čtvrtém a pátém místě dojeli Poláci Paterski a Szóstka.

Touto vydařenou akcí po stránce sportovní i organizační se pro pořadatele Favorit Brno rozjela nová sezóna. Nejbližšími akcemi, které zkušený tým pořadatelů připravuje, bude 16. dubna Český pohár mládeže a žen Brilon Cup 2023 v Naměšti nad Oslavou, kde svůj závod na 60 km pojedou i hobby cyklisté, a v polovině května bude zahájena dráhová sezóna mezinárodním ve světě jedinečným etapovým bodovacím závodem 500 + 1 kolo.

POŘADATEL: TJ FAVORIT BRNO, email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
TISKOVÁ ZPRÁVA: Marek MATĚJKA, email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FOTO: © Jan Brychta/TJ Favorit Brno

Další fotografie najdete ve Fotogalerii.