SÁM S OCEÁNEM - 9. 3.

7.3.2023

Natáčení kůdelaMěstská knihovna vás srdečně zve na setkání s dobrodruhem

Tomášem Kůdelou, který bude vyprávět o své cestě přes Atlantský oceán.

Přijďte ve čtvrtek 9. března 2023 do Městské knihovny ve Velké Bíteši, v 17 hod se začíná.

Vstup je zdarma.

Cestou z Bermud na Azory byl Tomáš Kůdela sám s oceánem

Čtyřiadvacátý duben roku 2016, pro většinu lidí obyčejná neděle, kterou si dnes už nevybaví. Kdyby si Tomáš Kůdela tehdy nepsal deník, možná by ani nevěděl, co je za den. Uprostřed oceánu je to totiž celkem fuk. „Přichází chmurné myšlenky. Představa nonstop kormidlování po dobu dalších šesti nebo více dní, když už teď jsem unavený a nevyspalý, je příšerná," stojí v mořeplavcových zápiscích z toho dne.

Takřka měsíc strávil osamocen na lodi zmítané vlnami Atlantského oceánu.

S cílem přeplout z Bermud na Azory čelil nepřízni počasí i technickým problémům, které mu často nedovolily se vyspat ani v klidu najíst. Jak se člověk ocitne mezi širým nebem a nekonečnými vodami a co tam na něho čeká, o tom se úspěšný vývojář v oblasti elektroniky a zároveň zkušený jachtařský instruktor rozpovídá na své přednášce Sám s oceánem.

Tomáš Kůdela sice bydlí v Praze, ale část roku je jeho domovem plachetnice typu Delphia 40. Své přízvisko Ocean Journey dostala ještě v době, kdy zdolat Atlantik byl pouhý kapitánův sen. A protože se změnil ve skutečnost, může se teď jachtař o své zážitky podělit prostřednictvím napínavého vyprávění doprovázeného videi a fotografiemi.

Sám s oceánem