TIKO UZAVÍRÁ VÁNOCE

20.1.2023

Tříkrálový koncert11Křesťanské Vánoce končí první neděli po svátku Tří králů. Tradiční novoroční – tříkrálový koncert Tišnovského komorního orchestru a Královopolského chrámového sboru měl tedy oprávněně na programu Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby.

Jako sólisté vystoupili Martina Macko – soprán, Alžběta Symerská – alt, František Sliž – tenor, Jiří Klecker – bas. Provedení řídil dirigent Tomáš Křemen.

Tříkrálový koncert_kostelČeská mše vánoční Jakuba Jana Ryby je bezesporu jednou z největších stálic českých hudebních Vánoc a v bítešském kostele zazněla po šesti letech se stejnými hudebními tělesy, měnili se jen sólisté, a to ještě ne všichni.

Česká mše vánoční je jedna z Rybových sedmi pastorálních mší a také vůbec první kompletní liturgické dílo v českém jazyce. V pravém slova smyslu se nejedná o mši, ale spíše o kantátu s pastorálními motivy. Sám autor si díla nijak zvlášť nepovažoval a v jeho pozůstalosti o ní najdeme jen minimální zmínky, takže okolnosti vzniku i datum prvního provedení zůstávají dodnes neznámé. Jakub Jan Ryba je v současnosti trochu neprávem znám jen jako autor jediné skladby, a to přesto, že jeho dílo čítá přes 1000 opusů různých forem. Mše zazněla dle edice Českého rozhlasu, kterou zpracoval Vojtěch Spurný. Toho si kmenoví posluchači Bítešského hudebního půlkruhu pamatují jako cembalistu z posledního koncertu první sezóny v květnu 1998. Tato verze se vrací k původní orchestraci a vychází z prvních opisů.

Jsem velmi rád, že se paní starostka Lavická rozhodla pokračovat v tradici organizování novoročních koncertů Tišnovského komorního orchestru. Za sebe i za ostatní muzikanty děkuji. Kompletní výtěžek ze vstupného – téměř deset tisíc korun – byl věnován na potřeby kostela.

Před šesti lety jsem napsal a dnes opakuji: „V orchestru jsme se již poněkolikáté shodli, že v Bíteši se hraje dobře, moc dobře. Publikum je vnímavé, vzájemně si dobíjíme energii. Obdobné názory měli i členové Královopolského chrámového sboru. Moc mě potěšilo, že jsem pozitivní ohlasy slyšel i od posluchačů. Přátelé, Bítešáci, děkuji."

Otto Hasoň

Tříkrálový koncert5

Tříkrálový koncert10

 

 

 

 

 

 

 

Více fotek najdete v galerii: zde