NOVOROČNÍ KONCERT BHP - 13. 1.

5.1.2023

BHP Alinde_quintet_výřezRok 2023 zahájíme v Bítešském hudebním půlkruhu netradičně v pátek 13. ledna 2023 v 19 hod. 

Představí se nám dechový soubor ALINDE QUINTET. Byl založen v roce 2019 v Praze skupinou mladých hudebníků. Jeho nynějšími členy jsou Anna Talácková (flétna), Barbora Trnčíková (hoboj), David Šimeček (klarinet), Kryštof Koska (lesní roh) a Petr Sedlák (fagot).

Všichni hráči studovali na prestižních univerzitách v Praze, Brně, Lublani, Lyonu, Bruselu a Londýně. Nyní zastávají vedoucí pozice v předních českých i zahraničních orchestrech – v orchestru Národního divadla, Filharmonii Brno, Symfonickém orchestru hl. m. Prahy FOK, Müncher Symphoniker a zároveň působí v České filharmonii, Symfonickém orchestru Českého rozhlasu a v PKF. Jako sólisté získali ocenění v mnoha mezinárodních soutěžích – např. v soutěži Pražské jaro, Mezinárodní soutěž v Chieri, Pro Bohemia Ostrava, Mezinárodní soutěž Žestě Brno, aj.

Již krátce po svém vzniku vyhrál soubor soutěž dechových kvintet v Bukurešti, on-line soutěž komorních souborů ODIN a získal 3. cenu soutěže komorních souborů OPUS v Krakowě. Vystupují na koncertních pódiích u nás i v zahraničí a stihli si za relativně krátkou dobu vydobýt velmi slušné renomé.

Ve Velké Bíteši uslyšíme Alinde Quintet poprvé, byť např. hobojistku Barboru Trnčíkovou si naši stálí posluchači jistě pamatují z jejího sólového recitálu před několika lety. Můžeme se těšit na velmi zajímavý a neotřelý program. Dechové kvintety Paula Taffanela, Franze Danziho či Carla Nielsena zajisté nepatří mezi notoricky známé skladby. Stejně jako Serenáda „Hraní v lese" dánského skladatele Jorgena Jersilda. Uslyšíme hudbu 18. – 20. stol. ovlivněnou Francií, Německem i Dánskem a na závěr si vyslechneme Dvořákův Americký kvartet č. 12 op. 96 v úpravě pro dechové kvinteto.

V pátek 13. ledna 2023 v 19.00 hodin v sále KD se na vás těší členové vynikajícího dechového souboru Alinde Quintet. Nenechte si ujít tento novoroční koncert a nabijte se mladistvou energií, která z tohoto tělesa přímo tryská.

Marika Vacková

BHP Alinde quintet