Jak bylo NA BÍTEŠSKÉM JARMARKU

4.1.2023

Na Bítešském_jarmarku_výřezV sobotu 3. prosince 2022 proběhl v kulturním domě ve Velké Bíteši komponovaný scénický pořad Na bítešském jarmarku, v němž každoročně vystupují všechny místní folklorní skupiny.

Redakce Zpravodaje města vyzpovídala paní Silvu Smutnou z Muzejního spolku Velkobítešska, která se přípravě programu a průběhu v zákulisí obvykle věnuje, abychom se o pořadu dozvěděli více.

Před dvaceti lety vznikl tento pořad proto, aby nabídl veřejnosti společnou vícegenerační zábavu, jež vychází z tradiční lidové kultury. Pořadatelé měli vizi vstupu na jeviště malovanou bránou - na rynk s probíhajícím jarmarkem lidových písní, tanců, zvyků a scének z Podhorácka a Horácka. Z tohoto námětu vyplynul jak název, tak hlavní kulisa na jevišti - Bítešská brána, kterou malovala Zora Krupičková. "Jarmark" se stal ve Velké Bíteši tradiční kulturní akcí, která se koná v pevně stanoveném termínu - v poslední předadventní sobotu v roce a letos byl uspořádán již 19. ročník.

Podle slov S. Smutné projevila letos veřejnost neobvyklý zájem, celkem se vystoupení zúčastnilo kolem 160 účinkujících a přišlo se podívat přes tři sta diváků!

Vyzkoušíme si_vás_zábavné_pásmo_pro_školySobotnímu představení pro veřejnost předcházelo ještě páteční zkrácené vystoupení pro místní školy, kde vystoupilo asi 60 Bítešanů školního věku - skupina dětí, kterou vede Eliška Hradilová s Jitkou Čermákovou, přípravka vedená Danou Jirglovou a mládež pod vedením S. Smutné. Představení shlédlo přibližně 750 dětí. Ty si mohly zasoutěžit v zábavném pásmu Vyzkoušíme si vás..., které si připravuje a organizuje mládež Bítešanu sama.

Na hlavním vystoupení se podílely také skupiny z mateřských škol, soubor Bítešánek pod vedením Nadi Burianové s Gabrielou Püšpöky, skupina Sluníčko, kterou vede Lenka Klimešová s Miladou Tesařovou a dále skupina předškoláků zvaných Maláčci, kterou v současné době vede Šárka Prokešová. Ve třech samostatných vstupech program obohatila taneční skupina dospělých vedená Janem Hotárkem. 

Velmi pěkně se předvedli také zpěváčci písněmi v sólovém podání. Věnuje se jim Irena Valachová, která společně s Jaroslavem Coufalem prováděla živý hudební doprovod pro taneční skupinu přípravky a mládeže. Velmi dobře se osvědčil dívčí pěvecký sbor ve složení Natálie Drlíčková, Veronika Jirglová, Iveta Chmelíčková, Nina Geisselreiterová, Vendula Kmentová, Anežka, Klárka a Terezka Smutných.

Na dotaz, jestli byla spokojená s průběhem letošního pořadu, odpovídá Silva Smutná: "Myslím si, že se pořad vydařil a diváci i účinkující byli spokojeniSamozřejmě se vždy nějaká ta chybička vloudí. Kdo nic nedělá, nic nepokazí. V závěru bývá společná lidová píseň, kterou jsme museli z jistých důvodů vypustit. Vyřešila to mládež Bítešanu. Nabídla, že na závěr předvede populární tanec, tzv. 't Smidje dance, který se Bítešani před lety naučili na zahraničním folklorním zájezdu. Tančí se ve svižném rytmu novodobě zhudebněné vlámské lidové písně o mladém kováři v podání folk-rockové skupiny Laïs."

část dívčího_pěveckého_sboru_Bítešanu

DSC 0035_2

Přípravka3

 

 

 

 

Foto: Silva Smutná

Více fotografií najdete ve FOTOGALERII.