Loučení s podzimem v MŠ Masarykovo náměstí a Lánice

28.11.2022

Baby club_MNDen se zkracuje a noc natahuje, povětšinou odcházíme a přicházíme domů za tmy. Časté mlhy a sychravé počasí, to vše je znakem, že se blíží čas, kdy podzim předá svou vládu zimě.

Věříme, že jsme si podzim s dětmi v naší školce užili a již se pomalu chystáme na další období, které je před námi. Adventní a vánoční čas, který k zimě patří, vyhlíží toužebně především děti. Ale i my dospělí se jistě těšíme na kouzlo zimy a Vánoc. Než se ale přeneseme dále v čase, za připomenutí stojí různé zajímavé činnosti a akce. Díky příznivému počasí nám podzim nabídl spoustu možností na uskutečnění krásných programů pro děti z obou budov naší mateřské školy.

V úterý 18. října 2022 se poprvé v tomto školním roce konal Baby club. Do nově zrekonstruované MŠ na Masarykově náměstí si přišla hrát asi desítka dětí s maminkami. V tělocvičně si děti mohly pohrát na molitanových kostkách, projít překážkovou dráhu nebo si u stolečku vyrobit malého dráčka. Dětem i maminkám se v nových prostorách naší MŠ velice líbilo a už se těší na další Baby club.

Podzimní stezka_lesem_2_002V pondělí 24. října 2022 jsme pro děti připravili naučnou stezku lesem. Po cestě do Chobůtek a do lesa jsme vyvěsili obrázky lesních zvířat s jednoduchými úkoly. Děti se například dozvěděly, jaký je rozdíl mezi jelenem a srncem, jak se nazývají jejich samice a mláďata, čím se živí ježek, proč kličkuje zajíc a jiné zajímavosti. Zároveň jsme informovali rodiče o možnosti využití stezky pro veřejnost.

K podzimu dozajista patří pouštění draků a dětem z naší školky se tato možnost naskytla v úterý 25. října 2022 dopoledne na fotbalovém hřišti ve Velké Bíteši. Nejdříve děti splnily úkoly z podzimní stezky. Úkoly to byly na procvičení hlaviček i tělíček, ale cílem bylo především děti pobavit a společnými silami si vysloužit dráčka, který nakonec všem za ideálních podmínek vzlétl. Počasí nám vskutku přálo, svítilo sluníčko, foukalo a obloha byla nebesky modrá. Jedinou starostí proto bylo, aby se draci nezamotali provázky do sebe. V závěru obdržely všechny děti diplom za účast se sladkou odměnou.

Pohádka o_stromech_2_002V pátek 4. listopadu 2022 naší mateřskou školu navštívilo Divadélko U dvou sluncí s představením Ze života stromů. Vtipnou formou s doprovodem písniček, se děti seznámily s různými druhy stromů a jejich významem. Poutavé vyprávění provázené dráčkem Lipáčkem děti zaujalo, do děje byly aktivně zapojeny zpěvem a pohybem a moc si to užily.

V úterý 8. listopadu 2022 proběhla v mateřské škole v Lánicích výsadba stromů a keřů na nově zbudované zahradě za říčkou Bítýškou.
Výsadba stromů byla realizována v rámci grantového programu Nadace partnerství a spolufinancována Státním fondem životního prostředí ČR, individuálními dárci veřejné sbírky a partnery iniciativy Sázíme budoucnost. Více informací o grantových programech najdete na webech www.sazimebudoucnost.cz, www.mzp.cz a www.sfzp.cz.

sázení stromů_školka_zahrada_2_002Vysadilo se 12 kusů stromů, jak uvnitř zahrady, tak i v její těsné blízkosti. Pro děti bylo v jedné části zahrady zasazeno i několik ovocných keřů pro letní mlsání. Pomocníků z řad rodičů přišlo opravdu hodně. Sázení stromů se chopili tatínci, ale i další občané z Velké Bíteše. Maminky s dětmi pomáhaly připravit na zimu naši stávající přírodní zahradu. Hlavním organizátorem akce byla paní Ing. Blanka Michálková z MÚ Velká Bíteš a odbornou stránku přímé výsadby vedl pan Ing. Tomáš Pelán. Všem za jejich pomoc opravdu děkujeme a těšíme se na další spolupráci!

Ve středu 9. a 16. listopadu 2022 jsme navštívili kamarády 1. třídy ZŠ. Paní učitelka Mgr. Mičánková děti zavedla do učebny, kde si děti na interaktivní tabuli ověřily znalosti geometrických tvarů, barev, počítání a postřeh. Program „Matematika s Matýskem" se všem velice líbil. Potom si předškoláci ve skupinkách společně se školáky procvičili hravou formou tvořivost, počítání a fantazii. Ze školy si všichni odnášeli plno hezkých zážitků a dojmů a už teď se těšíme na další setkání.

Dovolte nám za obě naše mateřské školy Vám popřát krásný advent a příjemné prožití svátků vánočních a na všechny děti a rodiče se těšíme v novém roce 2023.


Kolektiv zaměstnanců MŠ Masarykovo náměstí a MŠ Lánice