VERNISÁŽ VÝSTAVY OBRAZŮ MICHALA KALENDY A KERAMIKY SPOLKU MÍŠA & MÍŠA

5.11.2021

P1010066 jjVe výstavní síni Klubu kultury ve Velké Bíteši se v pondělí 1. listopadu v 17.00 hodin uskutečnila vernisáž výstavy obrazů Michala Kalendy a keramiky Míša & Míša. Vernisáž zahájil ředitel Klubu kultury Ing. Josef Jelínek a v kulturním programu všem přítomným nádherně zazpívala zpěvačka a vynikající herečka Klára Jelínková. Za občerstvení patří velké díky Svazu žen z Náměště nad Oslavou, paní Porazilové, paní Kalendové a paní Nejedlé.

Michal Kalenda zde osobně představil své obrazy. V 6 letech se mu stal úraz, popálení elektrickým proudem, při kterém přišel o pravou ruku a zkrácení šlach levé ruky, na které nenatáhne prsty, ale i přesto nebo možná i právě proto se snažil stále malovat a nevzdávat se, což se mu podařilo a před 10 lety spolu s Hanou Nejedlou založil v Třebíči spolek handicapovaných Míša & Míša, kde také vyrábí keramiku, která se stala jejím hlavním výrobkem. Vytváří lampičky různých velikostí, srdíčka, anděly, zvířátka, misky, květináče, zápichy atd... Jak sami autoři říkají: „tuto tvorbu jsme si zamilovali a energie vložená do výrobků, dělá radost jak nám, tak i ostatním".
Obrazy Michala Kalendy jsou malované převážně olejem, rád maluje portréty na zakázku, ale také známé osobnosti, herce, zpěváky, léčitele, ale také bytosti duchovního světa nebo květiny, které doma pěstuje a je to jeho další „koníček".
Jeho krásné přání a poselství je: „Otevřeme svá srdce a tvořme s láskou".

252535902 4387798421288140_8420623816924088183_nVýstava potrvá do 12. listopadu a výtěžek z prodeje krásných obrazů a nádherné keramiky bude přidán ke sbírce na upravené auto pro spolek MÍŠA & MÍŠA.

Zakoupit keramiku nebo obraz Michala můžete také v obchůdku Míša, který sídlí od r. 2013 na Karlově náměstí v Třebíči. Hlavním sortimentem obchůdku je keramika, kterou členové spolku vytvářejí. Mimo jiné zde můžete najít i oblečení, které sem darem nosí příznivci spolku a spolek je za symbolickou cenu prodává dál.
Nedílnou součástí spolku jsou společenské akce a módní přehlídky. Za dobu působení tohoto spolku bylo uspořádáno již 5 ročníků svatebních veletrhů v Náměšti nad Oslavou, 7 prvorepublikových plesů ve Valči, 4 country bály a na 70 módních přehlídek, kde vystupují jako modely členové spolku.

28. května roku 2022 bude v Náměšti nad Oslavou pořádán 6. ročník svatebního veletrhu a 10. výročí tohoto spolku.

Silvie Kotačková, Informační centrum a Klub kultury