PŘÁTELSKÉ SETKÁNÍ

21.6.2021

P1000923up3Ve středu 16. června 2021 se před 16.00 hod. doslova zaplnil výstavní sál Klubu kultury na bítešském Masarykově náměstí. Setkání s Miroslavem Pospíšilem u příležitosti vydání jeho monografie s úvodním slovem Milana Krejčího bylo pro mnohé z nás spojeno s představou příjemně stráveného pozdního odpoledne. A přesně tak tomu také bylo.
Mohlo by se zdát, že Miroslava Pospíšila není třeba v Bíteši představovat. Ale to by byla chyba. Právě takové osobnosti musíme představovat při každé vhodné příležitosti, připomínat jejich úspěchy, prezentovat jejich dílo, nechávat se jimi ovlivnit, hledat u nich poučení, inspiraci. To vše a mnoho dalšího nám může poskytnout kniha, kterou již někteří máme doma. V letošním roce ji vydalo nakladatelství Toužimský & Moravec.

P1000898upPublikace Miroslav Pospíšil na 207 stranách mapuje to nejdůležitější z umělcovy tvorby. Textová část, jejímž autorem je již zmíněný Milan Krejčí, se po stručném uvedení do kontextu vývoje české (československé) ilustrační tvorby z oblasti dobrodružné literatury zaměřuje na život a umělecký vývoj bítešského malíře, ilustrátora, karikaturisty, autora komiksů, ale i trojrozměrných děl (modelovaných figurek, plastik, sádrových bust a sošek, bronzových soch, ...), zmíněny jsou i Pospíšilovy sportovní úspěchy a muzikantská dráha. Zdůrazněn je vliv tvorby i samotné osobnosti malíře Zdeňka Buriana na umělecké aktivity Pospíšila. Text Milana Krejčího doplňují a příjemně odlehčují fotografie, ale i ukázky vývoje autorovy různorodé a mnohostranné tvorby. Od strany 43 už se můžete soustředit přímo na bohatou obrazovou část publikace. Na posledních dvou stranách jsou v knize k dispozici přehledy výstav, knih s ilustracemi Miroslava Pospíšila, ale i článků z časopisů a novin, ilustrací či knižních textů týkajících se tohoto umělce a jeho tvorby.
2021 06_16_Pospisil_kniha_KK_01Zásadní okolnosti vzniku této monografie objasnili na besedě nakladatel Michal Moravec a Petr Modlitba, malíř a ilustrátor zaměřený především na zobrazování pravěkých zvířat a jejich světa. Také Miroslav Pospíšil s Milanem Krejčím řekli pár zajímavostí, a to nejen o samotné knize. Poděkovali těm, kteří se na vzniku publikace podíleli nebo jej podpořili, ale nechtěli pronášet žádné dlouhé proslovy – Milan Krejčí přiznal, že raději píše, než hovoří, načež Miroslav Pospíšil prohlásil, že více maluje... Poděkoval Milanovi Krejčímu, že knížku pěkně napsal, a ještě doplnil: „Vlastně vznikala tím způsobem, že mě navštívil, udělal si pár bodů, letopočtů, ... a to, co vytvořil, na základě tady těch pár informací, plně odpovídalo mýmu životu. Přesně vystihl mý zájmy, koníčky, mý pocity..." Milan Krejčí skromně upozornil na skutečnost, že jsou s Miroslavem Pospíšilem v podstatě stejně staří, navíc mu práci velmi ulehčily pečlivě zpracované podklady, které měl k dispozici.
A chvíli nato už se Miroslav Pospíšil s Milanem Krejčím zase věnovali zástupu zájemců o autogramy do zrovna zakoupených knih.
Děkujeme za příjemné zpestření jednoho z červnových dnů i za krásnou a hodnotnou publikaci.

Zájemci si ji mohou zakoupit např. v Informačním centru nebo na Klubu kultury ve Velké Bíteši (za 399 Kč).

Šárka Dohnalová