KULTURNĚ – SPORTOVNÍ A SPOLEČENSKÝ VÍKEND S FC PBS

23.9.2020

DSC 0100Druhý zářijový víkend je spojen s Tradičními bítešskými hody. Letošní rok je však hodně odlišný od těch předešlých a akce, na jaké byli lidé velkobítešského regionu zvyklí, nešly na základě pravidel určených vládou uspořádat. Je však potěšující, že spolky a organizace nenechali občany doma a spousta z nich připravila náhradní variantu s omezeným počtem účastníků a občané si tak mohli vybrat, kdy a kam se vypraví.

Pozadu nezůstali ani DSC 7597sportovci a vedení fotbalového oddílu FC PBS připravilo třídenní maraton kulturních a sportovních představení. Vše začalo už v úterý, kdy na hřiště dorazila rodina Kočků s lunaparkem. Omezený počet kolotočů hodně připomínal proslulý televizní seriál Okresní přebor a malí caparti se neskutečně těšili, až se jednotlivé atrakce dostanou do pohybu.

Celý program byl v areálu stadionu zahájen v pátek po obědě a byl nazván vzhledem k programu „Hudební pátek". Postupně se na pódiu u hlavní brány představila skupina The Kredenc, následovala diskotéka s legendou v této oblasti DJ Kofolou a na závěr vystoupila kapela Hudba Praha revival.

Sobotní den si užily především děti. Nová Čtvrť byla vyhrazena pro techniku integrovaného záchranného systému. Za velkého přispění velmi aktivního Davida Dvořáčka se Sboru dobrovolných hasičů Velká Bíteš si mohli návštěvníci prohlédnout nejenom současnou moderní techniku, ale nikomu neuniklo historické hasičské vozidlo z nedaleké Nové Vsi.DSC 0163 

Dopravní technikou se pochlubily firmy Autoimpex a NTC a jejich moderní prodejní artikl byl obdivován nejenom dětmi, ale i rodiči. Velké poděkování patří vedení obou firem a jejich zaměstnancům, kteří ve volném čase obsluhovali tuto techniku. Poděkování též stojí Janu Dočkalovi, který se postaral o ukázku flotily velkých odtahových trucků společností Clenic Partner a Milanu Pasekovi z odtahovky Paseka Asistance. Několik sborů dobrovolných hasičů společně se zástupci domácích profesionálních hasičů ukázali vybavení moderní technikou.

Bohatý program v pravé poledne zahájil přeletem bojový vrtulník Armády České republiky a poté už byla k vidění jedna ukázka za druhou. Postarali se o něj na jednotlivých stanovištích zástupci Sboru dobrovolných hasičů Velká Bíteš, kteří na vraku vozidla demonstrovali zásah při dopravní nehodě, hašení oleje a zdravotní pomoc. Moc pěkné vystoupení si pro návštěvníky areálu připravili členové Kynologického klubu Velká Bíteš a historická skupina Moravský BiVoj ukázala něco z historie.

Zahanbit se nedali ani Pompóny z nedaleké Osové Bítýšky a jejich taneční vystoupení bylo ozdobou sobotního odpoledne. Poté děti soutěžily ve Wikiho zábavné show s Mimoni a každý si mohl zatančit při dětské diskotéce. Večer byl vyhrazen dospělákům a skupina Ochranná známka rozproudila krev snad všem účastníkům taneční zábavy.

Neděle byla už téměř fotbalová. V dopoledním utkání porazil dorost hráče Měřína 5-2. DSC 7602Bohužel na zlatý hřeb odpoledne, jímž mělo být za organizačního přispění Jiřího Rauše udělení zlaté hvězdy do Bítešského chodníku slávy, nakonec nedošlo. Bývalý fotbalový reprezentant a držitel snad všech možných fotbalových úspěchů Vladimír Šmicer se den před tímto očekávaným okamžikem ze zdravotních důvodů omluvil, a tak 800 diváků si mohlo užít alespoň divizní zápas A týmu mužů mezi domácími borci a Lanžhotem. Domácí tým, který se v podzimní sezóně pohybuje na čele tabulky moravsko-slezské divize skupiny D, zvítězil 1-0 a tím završil a zároveň ukončil třídenní maratón akcí na fotbalovém stadionu.

Výbor fotbalového oddílu tímto děkuje všem, kteří pomohli akci zajistit a zorganizovat. Poděkování patří také všem návštěvníkům.

Josef Jelínek