LETNÍ ŠKOLA SENIORŮ JE V POLOVINĚ

6.8.2019

IMG 1803Prázdniny a léto jsou v polovině a stejně tak Letní škola seniorů Kraje Vysočina vstupuje do své druhé poloviny. První část tohoto cyklu přednášek navštívilo na 730 spokojených seniorů z Vysočiny.
Do první části Letní školy seniorů byla vybraná tato města: Jaroměřice nad Rokytnou, Třebíč, Velká Bíteš, Nové Město na Moravě, Třešť, Polná, Humpolec, Havlíčkova Borová, Vyskytná a Pacov. V těchto obcích senioři vyslechli sérii tří přednášek, kterou zahájila Iva Georgievová s přednáškou Spánek – základní kámen pevného zdraví. Účastníci přednášek se dozvěděli, že je důležité ulehat ke spánku ve stejný čas, pokud možno s klidnou myslí a dostali i pár receptů na uklidňující čaje. Výborným prostředkem pro kvalitní spánek je i krátká podvečerní procházka místo sledování televize.

Druhou přednášku s názvem Co si ženy pamatují a muži zapomínají, skvělým způsobem přednesla certifikovaná trenérka paměti Jana Vejsadová, kterou svým laskavým vyprávěním a verši doprovázel básník František Novotný. Milé a poetické setkání bylo doplněno i písněmi, které František Novotný otextoval.
Zatím poslední přednášku z první části Letní školy přednesla paní Ludmila Horáková, která povídala o Pitném režimu a životosprávě v každém věku. Návštěvníci se dozvěděli o správném pitném režimu, o způsobu konzumace cukru, mouky, masa a dalších surovin, které v rozumné míře pomáhají, ale všeho s mírou. Vyzvala seniory k tomu, aby se vrátili ke zkušenostem našich předků, aby se starali o své tělo i mysl a žili v duchu hesla „žij a nechej žít – s láskou k životu".
V první části Letní školy seniorů byla nejhojnější účast seniorů v Třebíči, kde byl o přednášky opravdu enormní zájem, a to díky zápalu a entusiasmu hlavního organizátora přednášek pana Pavla Šabatky. Stejně tak ve Velké Bíteši se paní Silvie Kotačková zasloužila o hojnou účast seniorů a zázemí pro pořádání přednášek. Pan Zdeněk Liška v Novém Městě na Moravě rovněž přispěl k vysoké účasti seniorů a díky vstřícnosti ředitelky Novoměstských sociálních služeb paní Haně Janů se přednášky konaly v příjemném prostředí. Velký dík všem výše jmenovaným.
Obrovskou poklonu zaslouží malá obec Havlíčkova Borová, kam zástupci obce s pomocí hasičů sami sváželi seniory ze spřátelené obce Malá Losenice. A pro všechny účastníky děvčata ze sdružení Trojháček připravila skvělé občerstvení. Je vidět, že i na malé obci se dá žít aktivně a mladí lidé mají pro seniory pochopení a dokáží jim připravit příjemnou náplň volného času. Všem patří veliký dík i obdiv.
I v ostatních městech byla skvělá spolupráce se spolupořadateli přednášek a patří jim velké poděkování za vstřícný přístup k dané aktivitě. Senioři, kteří navštívili přednášky ve všech deseti uvedených městech, ocenili v hodnotících dotaznících nejen prostředí, ale i obsah přednášek a nešetřili slovy chvály. Řada seniorů se loučila se slovy „tak zase příští rok"...
Druhá polovina Letní školy startuje v prvním srpnovém týdnu a na řadu se dostane další desítka obcí a měst z Vysočiny: Hrotovice, Číměř, Měřín, Malá Losenice, Chotěboř, Světlá nad Sázavou, Košetice, Nová Cerekev, Brtnice a Přibyslavice. O přednášky se tentokrát postarají pan Aleš Chytil – Rozhýbejme svoje klouby a tělo pomocí vývojových metod, dále pan Peter Gajdoštin – Zahrádka pro radost i pro zdraví a na závěr paní Gabi Hradecká – Jak si doma upéct kváskový chléb.
Senioři, neváhejte a přijďte se dozvědět něco nového. Bude to stát opět za to :-).

Táňa Křížová