ROZHOVOR S VRCHNÍ SESTROU CHARITNÍ OŠETŘOVATELSKÉ SLUŽBY

19.6.2019

DSCF1612Vrchní sestra Charitní ošetřovatelské služby:
„Přála bych si, aby lidé věděli, že nejsou na všechno sami."

Barboro, již od roku 2015 působíte v Charitní ošetřovatelské službě. Dva roky z toho na pozici vrchní sestry. Vaše služba působí i na Velkobítešsku. Můžete nám představit péči, kterou poskytujete?
Poskytujeme zdravotní péči v domácím prostředí pacientů, kteří z různých důvodů nemohou dojet k lékaři. Naše služba jim ušetří náročné přesuny sanitními vozy či zajištění převozu rodinou.

Mezi nejčastější úkony patří převazy ran, odběry krve, které jsou často využívány pro praktické lékaře, ale i interní nebo diabetologickou ambulanci, ošetřovatelskou rehabilitaci po úrazech či cévních mozkových příhodách, péči o stomie, permanentní močové katetry, porty a další zdravotní úkony.

Pokud rodina Vaši péči potřebuje, jak vás může zkontaktovat, případně co ještě bude potřebovat?
Je třeba požádat svého ošetřujícího lékaře, který posoudí zdravotní stav pacienta a nám sestřičkám naordinuje, jakou péči máme poskytovat a v jakém rozsahu. Je také dobré, když rodina nebo přímo pacient ví o našich službách a v případě hospitalizace si nechá vystavit poukaz na následnou péči přímo v nemocnici. Péče tak navazuje bez přerušení, což napomáhá lepším výsledkům.

A nyní dotaz, který bude zajímat případné zájemce: kolik vaše péče stojí?
Naše péče je poskytována zdarma, přesněji řečeno je plně hrazená ze zdravotního pojištění.

Poskytujete zdravotní službu i o víkendech či v noci?
Službu poskytujeme na základě ordinace ošetřujícího lékaře. Pokud tedy máme naordinované výkony o víkendu či ve večerních hodinách, péči zajistíme. Také spolupracujeme s Domácí hospicovou péčí Oblastní charity Žďár nad Sázavou, kde se podílíme na zajištění pohotovostí u pacientů v závěrečné fázi života. Tam je často zdravotní péče potřeba i v noci.

Kde mohou lidé vaše ošetřovatelky potkat? Kolik jich máte v týmu?
Zdravotní sestřičky je možné potkat prakticky kdekoliv napříč bývalým okresem Žďár nad Sázavou. Péči zajišťujeme na Žďársku, Novoměstsku, Velkobítešsku, Velkomeziříčsku a nyní nově i na Bystřicku. Jsem ráda, že díky Tříkrálové sbírce máme dostatek aut a můžeme se tak k našim pacientům bez problémů dostat za každého počasí. V týmu máme celkem sedmnáct zkušených zdravotních sestřiček, kterých si za jejich práci nesmírně vážím. Práce v domácím prostředí je oproti nemocnici mnohem náročnější, protože jediné zázemí, které máte, je právě vaše auto. Spoléhat se tak musíte jen sama na sebe.

Zdravotních sester je v tuto chvíli nedostatek. Jak je tomu u vás? Potýkáte se i vy s tímto problémem?
V tuto chvíli musím s radostí a s vděkem říci, že co se týká personální situace, máme se dobře. Pevně věřím, že tomu tak bude i nadále.

Barboro, závěrem nám prozraďte: je nějaké profesní přání, které byste ráda, aby se splnilo?
Především bych byla velmi ráda, kdyby veřejnost věděla o našich službách, o možnostech, které mají, když ze dne na den spadnou do tíživé situace. Byla bych ráda, aby věděli, že nejsou na všechno sami. Mají se kam obrátit a my jim pomůžeme.

Děkuji za rozhovor.

Lenka Šustrová