LETOŠNÍ PLESOVÁ SEZÓNA BYLA ZAHÁJENA PLESEM MĚSTA

23.1.2018

ples Velka_Bites20_01_18_g_Foto_Tomas_Kucera_webMěstský ples zahájil letošní plesovou sezónu v sobotu 20. ledna v Kulturním domě ve Velké Bíteši. Ples organizoval Klub kultury Velká Bíteš ve spolupráci se SOŠ Jana Tiraye.

Po úvodním slovu starosty Ing. Milana Vlčka a moderátora Karla Hegnera bylo plesové předtančení Las Chicas Checas – Flamenco pod vedením Markéty Poláškové.
Návštěvníkům po celý večer hrála kapela The Party Band z Prahy a v horním foyer cimbálová muzika SYLVÁN.

Hostem plesu byla úžasná „bítešská zpěvačka" Kateřina Vrzalová a známý populární zpěvák Jakub Smolík s vokalistkou Hedvikou Tůmovou.
Celým večerem nás již tradičně příjemně provedl doc. Mgr. Karel Hegner z Českého rozhlasu Brno. Součástí plesu byla opět jedinečná tombola, která byla tentokrát tak rychle vyprodaná, že kolem 22.00 hodiny nebylo už co prodávat. Před půlnocí bylo vylosováno pět hlavních cen, kde hlavní cenou byl televizor Samsung.
Malým zpestřením byla také na plese účast fotokoutku POSHme a přítomní „plesající" návštěvníci se mohli nechat vyfotit, třeba i s vtipnou cedulkou, a z plesového večera si tak odnést pěknou fotografii.
Tento slavnostní večer se stal opět příležitostí poděkovat několika výrazným osobnostem Velké Bíteše za jejich přínos pro naše město. Z rukou starosty města převzaly slavnostní plaketu společně s nádhernou kyticí a symbolickou láhví plesového vína z Vinařství Jan Plaček

Jan Procházka - poděkování za zásluhy a přínos pro rozvoj města Velká Bíteš v oblasti sportu
Rodák z nedalekého Domašova, který svůj osobní a profesní život spojil s Velkou Bíteší. Člověk, kterého nepřehlédnete pro jeho nezaměnitelný optimismus a který v minulém roce oslavil významné půlkulaté jubileum.
Absolvování učebního oboru v Brně ve Šmeralových závodech, vojenská prezenční služba v Pardubicích a návrat zpět do zaměstnání v Brně předcházely jeho nejzásadnější etapě profesního života. Dlouhodobému působení v První brněnské strojírně ve Velké Bíteši v nástrojárně, kde pracoval téměř až do odchodu do důchodu.
Jeho pozitivní vztah ke sportu ho již v mládí v Domašově a nedaleké Rudce přivedl k fotbalu a hokeji. Bítešské sportovní dění podpořil krátce po příchodu do Velké Bíteše. Zapojil se do činnosti místní tělovýchovné organizace TJ Spartak, a to v roli brankáře hokejového i fotbalového týmu. Po období aktivního hraní v drese oddílů pokračoval jako trenér žáků místní TJ Spartak, v případě hokejového oddílu pak ještě jako trenér B družstva mužů. Svoje zkušenosti prokázal i jako dlouhodobě aktivní sudí v mistrovských soutěžích fotbalu a hokeje. S bítešským hokejem ho navíc od roku 2000 dodnes spojuje nejen spolupráce a přátelství s lidmi, kteří bítešský hokej vedou na kvalitní úrovni, ale i činnost hospodáře, který mimo jiné na bítešském zimním stadionu nabrousí vždy brusle s úsměvem a vizitkou kvalitně odvedené práce.

Silva Smutná - poděkování za zásluhy a přínos pro rozvoj města Velká Bíteš v oblasti kultury, národopis a folkloru
Bítešačka, která v příštím roce oslaví kulaté jubileum a která je výjimečná svojí pracovitostí, cílevědomostí a zodpovědností ve všech činnostech, do kterých se zapojuje.
Znalosti a zkušenosti nabyté na Střední všeobecně vzdělávací škole ve Velké Bíteši, jazykové škole a dvouletém pobytu v Anglii a SUPŠ v Brně daly základ následné profesní činnosti výtvarníka na úseku propagace První brněnské strojírny Velká Bíteš, kterou po mateřské dovolené následně vystřídala pracovní pozice na kulturním klubu (JKP), který byl v tehdejší době prostředníkem První brněnské pro organizování kulturního dění ve městě. Zde aktivně mimo jiné aktivně organizovala výstavy, plesy, vytvářela místní Zpravodaj, kulturní periodikum o dění ve městě. Se svými pracemi se rovněž účastnila výtvarných výstav bítešských výtvarníků. V osmdesátých letech vytvořila první expozici pro znovuobnovené muzeum ve Velké Bíteši, které v té době bylo organizační součástí okresního muzea ve Žďáru nad Sázavou. Tento krok byl pro ni vstupem do instituce, ve které působila dvacet let, naposledy pak na pozici ředitelky muzea. V současnosti působí již desátým rokem jako etnograf krajského Muzea Vysočiny Třebíč, terénní pracovník v oblasti dokumentace lidové kultury.
Mimořádných výsledků organizační, publikační, fotografické a autorské práce oceňované je celá dlouhá řada.
Z těch nejvýznamnějších je nutno zmínit například následující.
- založení a aktivní vedení Muzejní nadace Velkobítešska a následně pak Muzejního spolku Velkobítešska s jeho poměrně rozsáhlou činností, zejména pak národopisné sekce
- obnovení činnosti národopisného souboru Bítešan v roce 2001, jeho vedení a propagace, od roku 2008 pak vedení skupiny starších dětí souboru. Organizování vystoupení včetně scénářů a přípravy jednotlivých pásem, výstav, přednášek a seminářů souvisejících s folklorem a národopisem a lidovou kulturou, vydání 2 CD nosičů s regionálními lidovými písněmi v podání členů NS Bítešan
- vedoucí role při organizaci folklorních akcí Mladé Bítešsko, Na bítešském jarmarku a folklorního festivalu Setkání na Podhorácku.
- autorské příspěvky do časopisu Západní Morava
- autorský grafický a textový podíl na 11 publikacích, týkajících se Velkobítešska, zejména pak práce na sbornících lidových písní z Velkobítešska, regionální učebnice a nejnověji zpěvníku lidových písní z Horácka a Podhorácka pro základní školy
- spolupodíl na krátkometrážních dokumentárních filmech s regionální tématikou Bítešáka pana Karla Veleby ml.
- hlavní podíl na obnovení tradiční slavnosti svatodušní obchůzky dívek Královničky na Velkobítešsku, která je zapsána do seznamu nehmotného kulturního dědictví na území Kraje Vysočina

Velké poděkování patří následujícím partnerům a sponzorům plesu: Městu Velká Bíteš, starostovi Ing. Milanu Vlčkovi, řediteli SOŠ Jana Tiraye Velká Bíteš Ing. Josefu Chytkovi, a Ludmile Pecinové, INA – Svatební salón za zapůjčení plesových šatů, POSHme, Veronice Janíčkové, DIOS TRADING s.r.o, MATTONI a.s., Pivovar SVIJANY, POEX Velké Meziříčí a.s., Pavlu Kratochvílovi, Vinařství JAN PLAČEK, Zdeněk Baláš – „NAŠE BÍTEŠSKÁ", MIHAL s.r.o., Český svaz včelařů – Velká Bíteš, Domov bez zámku Velká Bíteš, Evě Chytkové, Mary Kay - Miroslavě Prokešové, MO MRS Velká Bíteš, TJ Spartak Velká Bíteš., MUDr. Ouředníčkové, Zuby s úsměvem s.r.o.
Dále poděkování patří Aloisi Špačkovi za ozvučení, Milanu Vodičkovi za osvětlení a květinářství Drlíček za krásnou květinovou výzdobu celého sálu.

Klub kultury Velké Bíteše