KORUNOU VYSOČINY OD VELKÉ BÍTEŠE K TIŠNOVU A ZPĚT

13.11.2017

kostel 2013_01Denně vyrážíme na silnice a dálnice, projíždíme vesnicemi, aniž bychom zaznamenali jejich jména. Stále častěji díky obchvatům míjíme města, která známe jen jako panoramata, aniž bychom blíže poznali jejich historii, nebo přijali účast na jejich současném životě. O kolik zajímavých zážitků přicházíme, kolik krás a opravdových hodnot nám zůstává skryto, často ani nezjistíme. Až do doby, kdy nás zvědavost, rada nebo náhoda svedou z rychlé komunikace a je nám dopřáno stanout na návsi, sednout na chvíli ke stolu v restauraci nebo se projít kolem kostela.


Třeba ve Velké Bíteši. Ve městě, které skutečně denně míjí statisíce osádek aut projíždějících po D jedničce. Ve městě, jehož vzdálenou siluetu byste množná uměli docela dobře popsat. DJI 0006_CTvoří ji dominantní věž kostela se zvláštně konstruovanou dřevěnou střechou zvonice.
Kde Velká Bíteš vzala počátek svého jména, nevíme. Jistě vás ale zaujme, že do roku 1924 se psala „Velká Byteš" a druhé slovo jejího názvu mělo pevnou pozici mezi vyjmenovanými slovy po „B". Návštěvníka – ať už náhodného, nebo záměrného – určitě mile překvapí pohostinnost Bítešanů, historicky daná zřejmě postavením městečka a od roku 1408 města se všemi právy, na významné obchodní stezce. Procházející kupce bylo dobré pohostit, ubytovat, uspokojit dobrými službami a za to samozřejmě také stržit dobrý peníz. To je tradice, která ve Velké Bíteši neztratila nic ze svého významu – jak sami můžete na vlastní kůži poznat při návštěvě restaurace U Raušů, jejíž stěny jsou zdobeny stovkami podpisů osobností z oblasti umění nebo sportu. Některým z nich jsou věnovány i bronzové hvězdy se jmény zasazené v dláždění chodníku před restaurací. Třeba slavné rodačce z nedalekého Nového Města na Moravě Martině Sáblíkové. Možná, že právě teď se probudila vaše zvědavost – tak pojďme na krátkou procházku Velkou Bíteší a okolím.
Opevněný kostel svatého Jana Křtitele, právě ten, který je vidět z dálnice, je skutečně obehnán silnou pevnostní kamennou zdí. Proč? Už kolem roku 1240 stával na tomto místě dřevěný kostel, později přestavěný do románského slohu. Polovina 15. století bezpochyby nepatřila k dobám klidným, proto dostal chrám pevnostní hradby s menší věží s jedinou bránou a s pěti baštami. Chrámová loď je zakončena druhou, vyšší věží. Malá i Velká věž jsou „korunovány" báněmi maurské konstrukce. Velká věž nese tři zvony – Poledník, Maria a Kříž. Z Malé věže lze zase slyšet zvony dva. Větší, vážící 1950 kilogramů, je pojmenován Velký a menší se nazývá Umíráček. K Velkému zvonu se váže zajímavá legenda o jeho ukrytí před Turky a znovunalezení. Když si poslechnete jeho hlas, třeba v něm rozeznáte údajné: „Sviňa mě vyryla, bék mě vyhrabal, panna mě našla". Samu pověst si raději vyslechněte přímo na místě.
V létě jistě nepohrdnete návštěvou rekreačního areálu Letná, na začátek podzimu si rezervujte čas na tradiční Bítešské hody s bohatým programem, s neodmyslitelnou moravskou a českou Besedou a s folklorem Podhorácka – samozřejmě i s vynikajícími dobrotami regionální gastronomie.
Co všechno můžete ve Velké Bíteši vidět a prožít, nejlépe zjistíte v turistickém informačním centru, kde kromě jiného získáte i celou řadu námětů na výlety do okolí – třeba po naučné stezce „Už ty mlýny doklapaly", nebo zda se vypravit na návštěvu dalšího zajímavého a nedalekého města Tišnova. Cest, po kterých k němu můžete dojet autem, na kole, nebo dokonce pěšky, je několik. Nás zaujala možnost vypravit se na jihovýchod kolem meandrů Bílého potoka, u Šmelcovny se stočit na sever k Maršovu, zastavit se u romantického Maršovského jezírka a u Veverské Bítýšky se vydat po stezce proti proudu řeky Svratky až do samotného Tišnova.

p2140002Tišnov – město uložené v mělkém údolí Boskovické brázdy sice neleží na území kraje Vysočina, ale kterého turistu nakonec zajímá, kde mine ceduli oznamující změnu správního celku. Vždyť je veden touhou vidět a zažít opět něco nového, poznávat vše zajímavé a lákavé.
Cesta z Velké Bíteše k Tišnovu popsaná výše vás dovede nejdříve do Předklášteří, do obce, která se proslavila přenádherným areálem kláštera cisterciaček Porta Coeli – Brána nebes. Používá statut národní kulturní památky, což jen zvyšuje jeho turistickou atraktivnost. Vstupte do jeho dvou kostelů a nechte se zavést až k počátkům kláštera, o jehož založení se zasloužila Konstancie Uherská, vdova po Přemyslu Otakarovi I. a její synové, český král Václav I. a moravský markrabě Přemysl. Stalo se tak v letech 1230 – 1233. Postůjte před bohatě zdobeným figurálním portálem, projděte dlouhou a velebně působící Křížovou chodbou a zastavte se u zeleného trávníku Rajského dvora. Nechejte na sebe zapůsobit staletí, která v celém areálu zanechala takovou míru krásy, že budete klášter opouštět s pevným přesvědčením se co nejdříve opět vrátit. Než se vydáte na další cestu do samotného Tišnova a jeho okolí, určitě se na hodinu nebo dvě zastavte v Podhoráckém muzeu v budově proboštství s expozicemi věnovanými historii kláštera, s miniexpozicí historických motocyklů a nádhernými sbírkami minerálů.
rozhlednaSamo město Tišnov vás překvapí množstvím turistických cílů, s jejichž výběrem vám jistě poradí v Turistickém informačním centru na náměstí Míru proti nádherné radnici v pozdně historizujícím slohu z roku 1905 se sgrafity inspirovanými dějinami města. Dostane se vám rady, jak najít tři prastaré řemeslnické uličky, z nichž jedna je široká pouhých sedmdesát sedm a půl centimetru. Dozvíte se, kde stojí Müllerův dům a expozice sousedního Muzea Tišnova, jak dojdete k renezančnímu Domu Na Perštýně nebo k Domu U Jana a k dalším městským zajímavostem. K těm hodně lákavým nepochybně bude patřit rozhledna Klucanina na východním okraji města. Za dalšími zajímavými výhledy se vypravte do přírodního areálu Květnice nazvaného podle stejnojmenného, čtyři sta sedmdesát metrů vysokého kopce. Čeká tu na vás i Květnická propast, jeskyně Pod Křížem, jeskyně U Splavu, Velká skála a jistě nepohrdnete ani procházkou po značené naučné stezce. Inu Květnice, to je program na celý den.
A co teprve, vyrazíte-li ven z města, do přírody. Vřele doporučujeme zvolit směr na západ po cyklostezce Tišnovsko, nebo po červené turistické trase. Obě vás dovedou k nedaleké obci Dolní Loučky. Cestou potkáte odbočku ke zřícenině hradu Čepička, o kus dál pak k dalším zbytkům kdysi pevného hradu Lúčka. Cestou můžete obdivovat i krásu dvou železničních viaduktů – jeden nese jméno Mezihoří a druhý se nazývá Mostem Míru. Oba patří k těm stavbám, které jsou nejen funkční, ale dokonce i krásné.
Romantické povahy i milovníci dobrodružství s přiměřenou dávkou adrenalinu se nechají zlákat k výpravám mezi skály. V lesích podél trasy pod kopcem Pasník jich najdete celou řadu, mezi nimi ale stojí za pozornost především Výří skála a Orlí hnízdo. Obě stojí za návštěvu – dokonce i v zimě. Pokud cestou narazíte na říčku Libochovku, máte šanci obohatit svoji túru o malou expedici směrem k obci Řikonín. Cestou narazíte na další zajímavý skalní útvar Páter. Je dobré mít s sebou nejen nápoje, ale i dostatečný zdroj energie. Cesta vede skoro divočinou. Možná potkáte srnu, avšak restauraci ani občerstvení či snad nějaký moderní fastfood tu nečekejte. Ale odměnou vám bude třeba pohled na dvě nádherné kapličky. Jedna stojí přímo v Řikoníně, druhá při cestě směrem Kutiny – kde jen tak mimochodem stojí další krásný a do přírody citlivě zasazený viadukt. Mnohým by se mohlo zdát, že cesta přes Lubné a Níhov jižním směrem není dobrý nápad, ale naopak! Až se zastavíte u Níhovských rybníků, můžete se dál nechat vést značenou cyklotrasou přes obec Březské k Vlkovu. Na hrázi Vlkovského rybníka pak narazíte na už známou naučnou stezku Už ty mlýny doklapaly, která vás zavede zpět do Velké Bíteše.

Vidíte, řeklo by se takový kousek Vysočiny. Ale i nevelký kus země může nabídnout zážitky, kvůli kterým se rádi budete vracet na malé návsi, do vesnických hospůdek, do penzionů, mezi příjemné a pohostinné lidi, do přírody, která se zatím dokázala ubránit neomaleným nájezdům supermoderních technologií a průmyslovým exhalacím.

Informační centrum a Klub kultury Města Velká Bíteš, Masarykovo náměstí 5, tel.: +420 566 789 313, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. ,www.bitessko.com

Turistické informační centrum Tišnov, nám. Míru 120, tel: +420 549 410 211, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

www.korunavysociny.cz

Laco Kučera