POHODOVÁ DEVÍTKA JE ÚSPĚŠNĚ ZA NÁMI

29.9.2017

thumb IMG_3061_1024Při sobotním značení trati jsme se všichni shodli, že bychom letošní PoHodovou devítku běžet ani jeden nechtěli. Ne snad z důvodu, že naše běžecké vrcholy jsou už ty tam, ale proto, že z dobré poloviny trati se vlivem vytrvalého deště v posledních dnech stalo kluziště. S tím souvisely i naše obavy, aby na start přišlo dostatek lidí.

Ani nedělní ráno nedávalo naději na zlepšení. Chladno, zataženo, přeháňky. Účast dětí byla dle předpokladů počasím ovlivněna. Dorazilo přibližně poloviční množství dětí ve srovnání s ročníkem minulým, kdy byly dětské kategorie zařazeny do programu vůbec poprvé. Hlavní závod ovšem ukázal, že naše obavy byly liché. Oproti ročníku 2016, kdy bylo ve startovní listině hlavního závodu uvedeno 55 jmen, na start ročníku letošního dorazilo 69 odvážlivců. Ti se museli popasovat s blátivou novou tratí vedoucí od fotbalového stadionu kolem tří mlýnů ke Křoví a kousek dále za něj, kde byla otočka a stejnou cestou se běželo nazpět. I přesto, že každý doběhl od hlavy až k patě (nebo spíš od paty až k hlavě) od bláta, sklidila nová trasa veskrze kladné ohlasy, což je pro nás organizátory signál k tomu, abychom zvážili její zařazení i v dalším ročníku.

DSC 7871 Trať nejrychleji „přebrodil" Jakub Exner z Pteamu a obhájil tak své vítězství z loňska v úctyhodném čase 34:19, následovaný Martinem Mokrým z RunSport teamu (35:22) a Tomášem Mácou z MST Jihlava (35:33). Ženskou kategorii ovládly dámy z kategorie 35-44 let. Na prvním místě proběhla cílem Michaela Tuháčková z Bíteše v čase 43:34, která tak zároveň zvítězila v kategorii „Nejlepší Bítešačka", jako druhá proťala cílovou pásku Vendula Kaldová z TJ Spartak Třebíč (44:40) a třetí pak Lucie Novotná z Veverských Knínic (44:54). Kategorii „Nejlepší Bítešák" si podmanil Martin Veleba reprezentující RunSport team (celkově 5. místo).
received 2378396465719776Letošní PoHodovou devítku můžeme označit za „přelomovou" z toho důvodu, že poprvé nevyšlo počasí, ale zejména kvůli tomu, že i navzdory němu dorazilo na start nejvíce závodníků ze všech čtyř ročníků a padl tak i letos účastnický rekord. Tomu jsme před startem vzhledem ke ztíženým běžeckým podmínkám jako organizátoři moc nevěřili. O to víc jsme rádi, že naše obavy nebyly na místě.
Děkujeme všem běžcům a běžkyním, kteří se letošního počasím ztíženého závodu zúčastnili, v neposlední řadě musíme poděkovat za finanční a materiální podporu městu Velká Bíteš, Klubu kultury Velká Bíteš a všem sponzorům (uvedených na www.behbites.cz), bez kterých bychom nemohli stále kvalitu našeho závodu posouvat dále. Děkujeme všem organizátorům, rodinným příslušníkům, kteří nám pomáhají, a podporují nás, rovněž díky FC Spartak za poskytnuté zázemí. Na startu PoHodové devítky 2018 se, ať už za sucha nebo mokra, těšíme na viděnou! 

Zdeněk, Martin, Ondra.